Sve što treba da znate o šminki sa isteklim rokom trajanja

Danas ne postoji savremena žena koja ne koristi proizvode za ulepšavanje. Osim što ističu lepotu lica, prekrivajući sitne nedostatke, oni ujedno čine da se žena oseća sigurnije i lepše. Uz pomoć šminke poboljšavamo svoj fizički izgled, koristeći različite trikove koji su nam više nego ikad dostupni na društvenim mrežama, različitim blogovima, vlogovima i tutorijalima. Samim tim naše “make up” torbice su prepune različitih kozmetičkih proizvoda.

Često gomilajući različite proizvode zaboravljamo na veoma važnu činjenicu, a to je rok trajanja samog artikla. Koristeći šminku sa isteklim rokom upotrebe, žene čine veliku grešku. Pored toga što ima smanjenu efektivnost, može ozbiljno da ošteti našu kožu, da izazove upale, iritacije, osipe, crvenila, bubuljice, pa čak i otoke i upale. Verovatno svaka od nas ima u svom neseseru proizvode stare i po par godina, zato ćemo današnji članak posvetiti ovoj veoma značajnoj temi.

Kod nekih kozmetičkih proizvoda rok trajanja je istaknut na pakovanju, ali postoje i oni koje ćete kupiti bez naznake datuma, ali vremenom možemo primetiti da se struktura samog proizvoda menja, pa se samim tim proizvodi isušuju, stvaraju se grudvice i više ne mogu lepo da se nanose, što je pokazatelj da šminka nije u redu. Osim toga, šminka sa isteklim rokom trajanja sakuplja bakterije. Važno je voditi računa šta stavljate na lice i telo, jer kroz kožu sve ulazi u naš organizam pa na taj način možemo uneti velike količine toksina, a kako vreme prolazi otežava se njihovo izbacivanje.

Maskaru do otvaranja možete čuvati i do 2 godine, ali nakon otvaranja koristite je 3 do 4 meseca, ajlajner i senke za oči od 6 do 12 meseci, dok karmin može da traje i do godinu i po dana. Što se tiče tečnog, pudera u prahu i kamenu, prajmera i korektora, kao i sve kreme za lice, koristite ih od 6 meseci do godinu dana, nikako duže.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: