Zašto je važno da masirate svoju bebu

Masaža je jedan od najkorisnijih tretmana koji možemo priuštiti svom telu i umu. Ona otklanja bolove, poboljšava cirkulaciju i relaksira. Međutim, osim po odrasle, masaža ima mnoge benefite i po decu, kao i bebe.

Primena masaže kod beba je praksa stara više hiljada godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i delovima Rusije i Kine. U novije vreme, efekte masaže na rani rast i razvoj deteta su potvrdila brojna klinička ispitivanja, odnosno rezultati rada sa decom.

Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Ukoliko sita i čista beba plače, znači da joj je potreban dodir. Dodir je svakoj bebi neophodan i nezamenljiv za razvoj i osećaj sigurnosti. U toku masaže, uspostavlja se i jača povezanost između bebe i roditelja koji sprovodi masažu. Beba u tim trenucima uživa u vašem dodiru, ali i oseća vaš miris i blizinu, a veoma je važno i da održavate kontakt očima sa bebom. Za vreme masaže možete i pričati sa bebom i tako zadovoljiti sva njena čula.

Masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, poboljšava disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju.

U našoj zemlji sprovode se obuke u kojima možete učestvovati zajedno sa svojom bebom i od stručnih lica prikupiti neophodno znanje i veštine kako biste na pravilan način sprovodili masažu svoje bebe i uživali u ovim neprocenljivim zajedničkim trenucima.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: