Strpljenje roditelja – najvažniji faktor u vaspitanju dece

” Imaj strpljenja. Sve stvari su teške pre nego što postanu lake.“

–Saadi

Roditelji se često pitaju koji su najbolji načini vaspitanja dece i šta treba da urade kako bi ih što brže i lakše naučili koja su to dozvoljena, a koja nedozvoljena ponašanja. Već smo vam pisali o pravilima roditeljstva i nadamo se da ste ih usvojili jer su ona temelj dalje nadogradnje odnosa roditelja i deteta.

Da li razmišljate o tome koliko često su vas ishitreni postupci doveli u problem u različitim situacijama i koliko puta vam je pomoglo kada ste bili iznervirani da izbrojite do 10 i tek onda odreagujete?

Roditelji veoma često ishitreno reaguju u komunikaciji sa svojom decom. U ranom uzrastu posebno do treće godine, za detetov mozak je sve novo i uzbudljivo. Ono svakoga dana sve više upoznaje svet i stiče nova iskustva što je previše informacija za mali mozak, zato strpljenje roditelja igra glavnu ulogu.

Kako bismo detetu pomogli da što lakše pamti i uči, potrebno je da mu mnogo puta ponovimo istu stvar. Roditelji obično budu nestrpljivi i počnu da galame ili pribegavaju upotrebi kazne kada dete posle nekoliko puta ponavljanja ne odreaguje kako oni očekuju. Trudite se da ne postupate tako jer činite veliku grešku.

Ako ste vi kao odrasla osoba nestrpljivi da naučite svoje malo dete nečemu, kako onda očekujete da ono tako malo zna da obuzda svoju radoznalost? Promenite pre svega sebe, a potom ćete i sami videti da će se promene događati svuda oko vas.

Neretko zaboravljamo da problemi sa posla baš tamo i treba da ostanu. Dete ne sme da oseti ako imate problem sa partnerom, kao i bilo kakav drugi problem. Kada provodite vreme sa decom potrudite se da budete potpuno usmereni na njih. Ostavite telefone po strani, posvetite deci pažnju, uživajte u zajedničkim aktivnostima i gradite kvalitetne uspomene. Nemojte da ih zanemarujete. Pružite im odgovore na sva pitanja i ponašajte se prema njima kao da su odrasle osobe.

Ako uspostavite kvalitetnu komunikaciju sa detetom, ma koliko se to ponekad činilo teško i nemoguće, imaćete čitav život da uživate u plodovima svoga rada.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: