7 zlatnih pravila roditeljstva

Ako ste mislili da je trudnoća, a i sam porođaj najteži period koji vas očekuje kada se odlučite za proširenja porodice, prevarili ste se. Svaki sledeći dan je uvek teži od prethodnog jer svaki donosi nove izazove koje treba da savladate na putu odrastanja i vaspitavanja deteta. Ne postoji savršen roditelj, kao ni savršeno dete, niti treba da težimo da našu decu odgajamo na isti način kako je to možda neko iz naše okoline činio. Naprotiv, mi treba da osluškujemo potrebe svog deteta i tome se prilagodimo. Ne postoji nijedan bolji metod za postizanje saradnje i komunikacije od onog koji se zove “Ljubav”. Uz ljubav, rame uz rame stoji i razumevanje.

Cilj roditeljstva nije da odgojite dete onako kako biste vi želeli da ono bude, već da mu pomognete da izraste pre svega u jednu sigurnu, pozitivnu, kreativnu, inteligentnu osobu sposobnu da se nosi, a i snalazi u različitim životnim situacijama na najbolji mogući način.

Ali naravno ne možete samo da volite dete, a ono da radi šta god mu padne na pamet. Vaš odnos treba da se zasniva na razgovoru od prvog dana njegovog rođenja. Možda mislite da je to smešno, ali verujte da je veoma važno. Na putu odrastanja vašeg deteta treba uvek da se pridržavate pravila koja smo vam pripremili. Trudite se da osvestite svaki trenutak, razmišljajte o načinima na kojima gradite odnos sa detetom i tada ćete sigurno znati da li i šta treba da menjate.

Pravilo broj 1. VI STE PRIMER SVOM DETETU

Dete slepo prati model ponašanja svojih roditelja, zato izuzetno vodite računa šta pred detetom govorite, ali i kako se ponašate. Uzaludno vam je da govorite kako su cigarete loše po zdravlje i da je pušenje štetno, a da nakon toga sami zapalite cigaretu. Dete neće slušati vaše reči koliko će kopirati vaša dela. Pored toga vaša reč za njega neće imati težinu, jer će znati da ne radite ono što govorite, pa će se i samo ponašati tako.

Pravilo broj 2. PAZITE NA KOJI NAČIN KOMUNICIRATE SA DETETOM

Reči mogu da nas pokrenu, motivišu, ali isto tako i obeshrabre, zato morate birati način, ali i reči kojima ćete se obraćati detetu. Trudite se da govorite mirnim tonom i nikada nemojte da vređate nikoga, a posebno ne sopstveno dete, jer možete ostaviti neizbrisive posledice koje će ga pratiti čitav život. Budite vetar u leđa vašem detetu, podstaknite ga, posavetujte, usmerite i podržite. Trudite se da im ne naređujete, nego ih motivišite da urade ono što mislite da je za njih najbolje.

Pravilo broj 3. NEMOJTE DA IZGUBITE SEBE

Mnogi ljudi kada dobiju dete sebe stave na drugo mesto, a često se i zapuste kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. To je potpuno pogrešno. Zar dete treba da vas gleda isfrustrirane, neraspoložene i džangrizave? Vi treba pre svega da budete dobri sebi kako biste mogli da budete dobri drugima. Radite ono što volite i što vas ispunjava, a nikada nemojte osećati grižu savesti i misliti da niste dobar roditelj zbog toga. Naprotiv, bićete odličan model kako vaše dete treba sutra da se oseća i ponaša kada se nađe u takvoj situaciji.

Pravilo broj 4. SARADNJA OBA RODITELJA JE VEOMA VAŽNA U PROCESU VASPITANJA DETETA

Roditelji moraju da budu usaglašeni kada je u pitanju vaspitanje dece, moraju biti dosledni i uvek podržati odluku drugog partnera. Koliko god se vi možda i ne slagali oko odluke koju ste doneli, takve stvari rešite u četiri oka, ali dete nikada ne sme to da oseti. Setite se da oboje radite za dobrobit vašeg deteta i budite podrška partneru. Biće vam lakše, a dete neće imati prostora da manipuliše nekim od vas.

Pravilo broj 5. POMOZITE DETETU DA UPOZNA SVET

Ovaj svet je nepoznat i za nas odrasle, a zamislite tek za malo dete. Svakodnevno učimo nove stvari i nikada ih nećemo sve naučiti. Zamislite tek kako je jednom malom stvorenju koje je tek došlo na svet i koje mora da uči sve, i da govori i da hoda, da piški na nošu. Da li shvatate koliko je tu važna vaša uloga? Pomozite mu da otkriva i uči nove stvari, podržite njegovu radoznalost i podstaknite kreativnost. Teško je, mada niko nije ni rekao da je roditeljstvo lako, ali rezulteti neće izostati. Bićete tako srećni i ponosni kada vaše dete izraste u kvalitetnu osobu.

Pravilo broj 6. NE TUCITE DECU I BUDITE PAŽLJIVI SA KAŽNJAVANJEM

Batine nisu dobra metoda vaspitavanja, zato ne tucite svoju decu. Pretnja, vikanje, kazna, kao i kritika negativno utiču na autoritet, samopoštovanje, motivaciju i saradnju vas i vašeg deteta. Na taj način se razvija strah kod deteta i osećaj neprihvatanja sebe (jer na osnovu našeg ponašanja prema njemu ono kreira sliku o sebi). Razgovor i ponavljanje po sto puta ako treba su jedini način da mu usadite ispravne modele ponašanja. Ukoliko na drugi način ne možete da rešite problem pribegnite kazni, ali pažljivo upoznajte svoje dete i u skladu sa njegovim karakterom izaberite odgovarajuću kaznu i budite istrajni u njoj.

Pravilo broj 7. NE ZABORAVITE DA DECA VEOMA BRZO RASTU ZATO UŽIVAJTE U NJIHOVOM ODRASTANJU

Setite se da niko ne može da vam vrati juče niti bilo koji dan iz vaše prošlosti, zato uživajte u sadašnjem trenutku, jer deca tako brzo porastu da ni sami toga niste svesni. Gradite sa njima uspomene, jer će se toga sećati. Kada odrastu u sećanju će im ostati vaši zajednički momenti kada ste se igrali sa njima i smejali, pažnje koju ste im posvečivali, a ne kakvu igračku ili garderobu ste im poklanjali.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: