Šta su didaktičke igračke i zašto su korisne za razvoj dece

Didaktičke igračke su one koje decu nečemu uče i koje kod njih razvijaju kognitivne procese, samostalnost, logičko – matematičko mišljenje i podstiču razvoj govora i socioemocionalni razvoj. Jednostavnije rečeno, didaktičke igračke su one koje navode na razmišljanje i na višestruke akcije, razvijaju maštu i kreativnost u cilju podsticanja intelektualnog razvoija deteta.

Često se izraz “didaktičke” pogrešno koristi, zbog čega je za roditelje veoma važno da znaju šta ovaj termin znači i koje igračke se mogu zaista nazivati didaktičkim.

U najranijem razvoju deca su veoma radoznala, znatiželjna i istraživački nastrojena prema svetu oko sebe, a uz pomoć didaktičkih igračaka putem posmatranja, pokušaja i pogreški kroz igru rešavaju određene zadatke.

One se još nazivaju i “pametne” igračke jer zahtevaju aktivan rad prstiju i razmišljanje, a samim tim značajno doprinose razvoju memorije.

Četiri najvažnije didaktičke igračke su:

  • umetaljke koje zahtevaju od deteta da pažljivo posmatra oblike i pravilno ih postavi na predviđeno mesto koje se obično nalazi na slagalici ili drvenoj podlozi,
  • prstenovi na slaganje (ove slagalice se uglavnom sastoje od baze i prstenova koje je potrebno složiti na nju, a svi elementi su različitih veličina),
  • aktiviti kocke predviđene za prepoznavanje oblika elemenata i njihovo ubacivanje kroz otvore za tu namenu i veoma su pogodne za razvoj fine motorike,
  • mini lavirinti koji se sastoje od žičane konstrukcije i drvene podloge i kod dece podstiču razvoj pokreta i fine motorike, vizuelnog praćenja predmeta, koncentraciju i pažnju.

Didaktičke igtračake ne morate nužno kupovati, već uz malo mašte i kretivnosti, u najslađem društvu – društvu vaših mališana možete ih zajedno napraviti. Znanje koje se usvaja kroz igru i zabavu je deci bliže i trajnije.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: