Predrasude o trudnoći

Sigurni smo da se gotovo svaka trudnica u svojoj okolini srela sa mnogobrojnim savetima mame, svekrve, starijih rođaka, komšinica i poznanica o tome kako bi trebalo da se ponaša u drugom stanju. Svaka žena je u ovom periodu nesigurna i u želji da pruži što bolju prenatalnu negu svojoj bebi, javlja se mnogo nedoumica. Zbog toga se, vođene najboljim namerama, žene često prave greške. Mi smo odlučili da rešimo najčešće nedoumice i ukažemo na česte predrasude koje se javljaju u trudnoći.

Trudnica treba da jede za dvoje

Ovo je jedna od najčešćih predrasuda koju često možemo čuti od starijih žena. Ovo donekle jeste istina, ali uzmite u obzir koliko je druga osoba za koju jedete mala i koliko joj je malo hrane potrebno. U prvom tromesečju nije potrebno povećavati unos kalorija, dok u drugom i trećem treba unositi između 200 i 300 kalorija više. Prekomerna telesna težina u trudnoći može stvoriti komplikacije i otežati porođaj. Važnije od količine unosa hrane je kvalitet hrane koju jedete u ovom periodu. Pročitajte naše savete za ishranu u trudnoći.

Fizičku aktivnost u trudnoći treba svesti na minimum

Ovo je takođe jedan od dobronamernih saveta koje možete dobiti u toku trudnoće, a koji nije tačan. Naprotiv, ukoliko imate urednu trudnoću, fizička aktivnost se preporučuje jer će se na ovaj način vaše telo lakše pripremiti za porođaj, ojačavanjem mišića izbeći ćete česte bolove do kojih dolazi u trudnoći, a sprečićete i prekomerno gojenje. Izbor i intenzitet aktivnosti zavise od fizičke spremnosti majke i njenih navika pre trudnoće. Nemojte se porediti sa drugim ženama, već prilagodite aktivnosti sebi. Posebno se preporučuju svakodnevna šetnja, plivanje, pilates i joga. Osim što ćete brinuti o svom zdravlju, vežbanje će doprineti i da se osećate bolje. Naravno, pre svake odluke posavetujte se sa svojim lekarom.

U trudnoći ne sme da se farba

Ovo je možda jedna od najkontroverznijih tema kada je trudnoća u pitanju. Ne postoje dokazi da mala količina hemikalija sa kojom vaša koža dolazi u dodir u toku farbanja na bilo koji način utiče na plod. Ipak, kao mere predostrožnosti, farbanje možete odložiti do četvrtog meseca ili se umesto farbanja odlučite za pramenove jer u tom slučaju farba ne dolazi u dodir za kožom glave.

U trudnoći ne treba da se putuje

Ukoliko imate urednu trudnoću i nema potrebe za mirovanjem, slobodno možete uživati u putovanjima. Idealan period za to je drugi trimestar kada prođu mučnine i početni najosetljiviji period trudnoće. Izaberite prevozno sredstvo i destinaciju koja najviše odgovara vašem stanju. Putovanja sa partnerom u trudnoći, odnosno popularni “babymoon” je i odličan način da se zbližite sa svojim partnerom i uživate u periodu pre nego što se stigne bebu i promeni vašu vezu.

U trudnoći se ne preporučuje masaža

Ovo je još jedna česta predrasuda, a zapravo masaža može imati izuzetno korisne efekte u trudnoći. Isto kao i vežbe, masaža će doprineti da sprečite bolove u leđima do kojih često dolazi u ovom periodu, a sigurni smo i da ćete se osećati mnogo bolje. Takođe, zahvaljujući masaži, izbeći ćete otoke koji često muče trudnice. Masaža naravno mora biti prilagođena trudnici, moraju se izbegavati energični pokreti i pritisak na stomak. Masaža trudnica može se vršiti ležanjem na boku ili sedeći, a postoje i posebne stolice za masažu za trudnice. Pre masaže posavetujte se sa lekarom i izaberite iskusnog terapeuta.

U trudnoći treba apstinirati od seksa

Do ove predrasude dolazi iz straha da ne dođe do povrede bebe. Međutim, seks ne može da povredi bebu. Naprotiv, danas eksperti podstiču parove da vode ljubav tokom gestacionog perioda. Ženama je potrebno da osete da su voljene i poželjne, a seks je jedan od načina da se to osećanje održi. Takođe, seks će ojačati vezu između vas i partnera, što je izuzetno važno kada beba stigne na svet. Naravno, postoje zdravstvena stanja u kojima ovo nije preopučljivo, ali na njih će vam ukazati vaš lekar.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: