Kako izabrati kolica za bebu

Prilikom izbora stvari za novorođenče, pored kreveca, najkrupniji komad koji morate pripremiti su kolica za bebu.

Kolica će biti vaš saveznik u svim toplim prolećnim i letnjim šetnjama, ali i kada vas napolju dočekaju kiša i sneg. One su bebin prvi dodir sa svetom jer će iz njih upijati mirise i zvuke, gledati i osluškivati sve nadražaje iz okruženja. U njima će mirno spavati dok krstarite ulicama i parkovima ili ispijate kafu i grabite malo vremena za sebe. U kolicima ćete verovatno dete i hraniti i presvlačiti, a biće vam i neophodan saveznik na svim putovanjima i avanturama u koje ćete se upuštati u prvim mesecima i godinama detetovog života.

Kada krenete u potragu za ovim komadom, naći ćete se zbunjeni pred velikim izborom različitih modela, proizvođača i cena. Verovatno ćete se za pomoć obratiti prijateljima i rođacima koji su već prošli kroz ovo, ali oprečna mišljenja, različiti saveti i iskustva lako vas mogu dodatno zbuniti. Ne zaboravite da nemaju svi iste navike, uslove i očekivanja. Izbor kolica zavisi i od materijalnih mogućnosti, ali i od toga da li se beba rađa na zimu ili leto, koliki imate auto, da li živite u zgradi bez lifta, da li planirate da putujete sa bebom, kao i da li vam je važniji dizajn ili praktičnost.

Ukoliko se odlučite za popularne modele 3u1 oni podrazumevaju sportsko sedište, korpu i sedište za auto, tzv. jaje. Ono što je važno da znate je da ćete korpu koristiti samo oko 3 meseca jer je beba nakon toga preraste, a jaje oko 6 meseci. Nakon toga moraćete da pređete na drugo sedište za auto, pa je možda isplativije odmah kupiti sedište za veće dete za koje možete kupiti dodatak za bebu kako bi ga koristili od prvog dana. Prednost jajeta je što u njemu bebu možete preneti direktno iz automobila na kolica, i obrnuto, što je posebno praktično ukoliko je beba zaspala u toku vožnje. Međutim, pedijatri i fizijatri upozoravaju da beba u ovom položaju ne bi trebalo da provede više od dva sata dnevno. Korpa je veoma praktična ukoliko se radi o zimskoj bebi jer će joj u njoj biti toplije nego u sportskom sedištu, a i ona je jedina koja osigurava da se beba nalazi u potpuno ravnom ležećem položaju. Ipak, ako ne planirate da od prvog dana izlazite u šetnje ili biste dete radije nosili u kenguru, i sportsko sedište vam može biti dovoljno jer ono najčešće ima 3 položaja od kojih je jedan ležeći položaj od nula meseci.

Mnogi roditelji se zbog dizajna i reklame odluče za popularna skupa kolica koja se vremenom ispostave kao glomazna i nepraktična. Zbog toga je veoma važno da u prodavnici prilikom izbora isprobate koliko su kolica okretna, kako se sklapaju, da li ćete moći da ih sklopite i rasklopite kada se nađete negde sami sa bebom, kao i da li će stati u gepek vašeg autobomila. Takođe, veoma je važna težina kolica jer ćete se neminovno nekada naći u situaciji da morate da ih prenesete preko nekoliko stepenika i to zajedno sa bebom.

Prilikom izbora kolica ne zaboravite da proverite da li tenda može da se produži kako bi zaštitila bebu od sunca i kiše, od kog materijala je unutrašnjost kolica kako se beba ne bi znojila u toplim mesecima i da li se navlake lako skidaju i peru.

Takođe, najveći broj kolica omogućava rotiranje sedišta tako da beba u početku može biti okrenuta ka vama, a kasnije na drugu stranu. Ovo je veoma važno jer je u prvim mesecima bebinog života neophodno da imate stalnu kontrolu nad njom, a za starije dete je važno da ima kontakt sa svojim okruženjem i istražuje svet oko sebe. Na nekim kolicima moguće je podesiti i visinu ručki što je značajno zbog različite visine mame i tate. Vodite računa i o visini samih kolica, kao i o veličini korpe koja će vam biti veoma zgodna da u nju smesti različite predmete i kese iz kupovine.

Često se roditelji odlučuju da sa dolaskom toplih meseci velika kolica zamene kišobran kolicima koja su mnogo lakša i praktičnija. Ova kolica pogodna su za putovanja, naziv su dobila po tome što se sklapaju kao kišobran i najčešće su predviđena za decu u sedećem položaju, međutim i među ovom vrstom kolica mogu se naći modeli koji se spuštaju u ležeći položaj i pogodna su za bebe od nula meseci. Njihova mana je što nemaju rotirajuće sedište i s obzirom na to da su niska nisu pogodna za zimske mesece.

Neka deca ne žele da koriste kolica od kako prohodaju, dok druga vole da se voze do treće godine. To unapred ne možete da znate, pa je svaka odluka svojevrsni rizik. Zbog toga je najbolje da pre nego što krenete u potragu za kolicima proverite da li neko iz vašeg okruženja može da vam pozajmi kolica svog deteta koje ih je preraslo. U našoj zemlji roditelji se često odlučuju da za decu kupuju nove stvari, dok u mnogo bogatijim zemljama ista kolica i krevetac koristi veliki broj dece. Nema potrebe da trošite velike sume novca na nova kolica, a kada uzpoznate navike svog dete, ali i sebe kao roditelja, uvek se možete naknadno odlučiti za kupovinu modela za koji zaključite da će vam najviše odgovarati. I ne zaboravite, vaše dete neće iz detinjstva pamtiti kolica u kojima ste ga vozili, već ljubav, vreme i pažnju koju ste mu posvetili.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: