Najbolji grad za život na svetu nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od Beograda

Svake godine najveće svetske konsultantske firme i ugledni časopisi rade istraživanja o tome koji je grad na svetu najbolji za život. Prilikom ovih istraživanja kao kriterijumi uzimaju se u obzir kvalitet vode, medicinska nega, obrazovanje, javni prevoz, politička stabilnost, stopa kriminala, ali i mogućnosti za rekreaciju, kao i kulturna ponuda. Već više od deset godina, na samom vrhu ove liste nalazi se Beč.

Austrijska prestonica ima javni gradski prevoz koji je brz, pouzdan, ekološki prihvatljiv i pristupačan, voda za piće dolazi direktno sa Alpa i jedan je od najzelenijih većih gradova sa preko 53 odsto zelenih površina. U bečkim parkovima i šumama uživaju šetači i biciklisti, bazeni i Dunav nude kupanje, a možete uživati i u klizanju i veslanju. Gastronomska ponuda Beča nadaleko je čuvena, a grad se može pohvaliti sa nekoliko restorana nagrađenih Mišelinovim zvezdicama.

Beč ima mrežu sa javnim internetom na 400 lokacija na teritoriji grada. Pristupom internetu automatski se otvara stranica sa korisnim informacijama kao što su plan grada ili gastronomska ponuda u blizini lokacije gde se nalazite. Takođe, Beč namerava da proširi javnu mrežu stanica za punjenje električnih automobila, ali i da podstakne ljude na korišćenje alternativnih načina prevoza kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i emisija CO2.

Bečki muzeji ističu se najvećim kolekcijama Gustava Klimta, Egona Šilea i Brojgela. U Beču postoji 100 muzeja, 250 galerija savremene umetnosti, preko 15 000 koncerata godišnje, 80 festivala, 10 000 sedišta u koncertnim salama, tri operske kuće, 120 bina, 28 palata i 163 gradske građevine.

Bečki zoološki vrt u blizini palate Šenbrun, osnovan je davne 1752. godine što ga čini najstarijim zoološkim vrtom na svetu. Sa 2,5 miliona poseta godišnje drugi je najposećeniji zoo vrt u Evropi, nakon Berlinskog, a dom je i vrlo retkih životinja poput džinovskih pandi. Poznat je i kao mesto na kome je prva beba panda prirodno začeta u zoo vrtu i na kome je prvi slon začet u zoo vrtu u svetu. U Beču se nalazi i jedan od najvećih akvarijuma na svetu ispunjen morskom vodom i površine 4000 kvadratnih metara. Posetioci akvarijuma “Kuća mora“ imaju priliku da vide oko 10 000 morskih životinjskih biljnih vrsta.

Nakon Beča, na listi najboljih gradova za život nalaze se i Cirih i Vankuver. Tako da, ukoliko maštate o putovanjima kada se otvore granice, imate predloge koje gradove da dodate na listu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: