Prolećne biljke koje ćete poželeti na svom balkonu

Sa dolaskom sunca i toplih dana u nama se budi želja za preuređenjem životnog prostora. Ukoliko u svoj dom želite da unesete svežinu i prozračnost, to možete učiniti uz pomoć detalja kao što su dekorativni jastuci veselih kolorita, prekrivači, kao i različite prolećne biljke.

Prolećni dani nas mame napolje i inspirišu da svoje domove i bašte ukrasimo raznovrsnim mirisnim cvetovima i u prijatnom društvu uživamo u najlepšem pogledu i u svakodnevnim ritualima. Ukoliko razmišljate o biljkama kojima ćete ovog proleća dekorisati svoj prostor u nastavku vam donosimo ideje.

Ciklama

Ciklama je višegodišnji cvet, različitih boja koji je preporučljivo čuvati i negovati kao sobnu biljku. Možete ga držati i na terasi, zaštićenog od sunčevih zraka ili blizine centralnog grejanja. Ciklama simbolizuje ljubav, sreću i iskrenost. Kako bi mogla što duže da opstane, ova biljka zahteva pravilnu negu.

Ljubičica

Ljubičice važe za najlepše saksijsko cveće koje možete pronaći u najrazličitijim bojama. Poželjno je da ih držite pored prozora, jer vole svetlost. Smatra se da ovo cveće ima lekovito dejstvo i da čaj od ove biljke može da izleči kašalj, upalu mokraćne bešike i bubrega. Ljubičice ublažavaju nervozu, lupanje srca, nesanicu, glavobolju, pa čak i simptome hipohondrije.

Begonija

Begonija spada u dekorativno cveće koje se može gajiti i kao sobno i kao baštensko. Prepoznatljiva je po jarkim bojama latica. Prema narodnom verovanju begonija pomaže u lečenju i održavanju zdravlja kod starijih osoba.

Spatifilum

Spatifilum je sobna biljka koja dezinfikuje vazduh i ulepšava svaki enterijer. Poznata je po tome što neutrališe toksične gasove poput ugljen monoksida i formaldehida. Mesečev cvet, kako se drugačije naziva ovaj cvet, prema legendi simbolizuje žensku sreću. Od najstarijih vremena žene su primećivale izvesne promena od trenutka kada bi ovo cveće unele u svoj dom, koje su se pre svega odnosile na polje ljubavi.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: