Kako se pametno spakovati

Ukoliko se odlučite da krenete na prolećno putovanje, verovatno ćete želeti da prođete što jeftinije. Poslednjih godina sve je veći broj jeftinih avio kompanija koje lete u zanimljive evropske i svetske destinacije. Ali jedna od mana “low cost” kompanija je ta što je u cenu karte uračunat samo ručni prtljag. Kako ne biste doplaćivali dodatni kofer, važno je pametno se spakovati. Ovo će vam takođe koristiti ukoliko presedate kako ne biste velike kofere nosili po aerodromima i železničkim stanicama, ali i ako putujete kolima sa prijateljima, kako bi svačiji prtljag stao u gepek, kao i u svim slučajevima kraćih privatnih i poslovnih putovanja.

Možda vam deluje nemoguće da sve potrebne stvari spakujete u ručni prtljag, međutim nije tako. Pre svega, ranac ili putnu torbu zamenite koferom malih dimenzija. On će vam pružiti preglednost, odeća će se manje izgužvati, a točkići će vam u mnogome olakšati nošenje prtljaga.

Pre nego što počnete da se pakujete, istražite destinaciju na koju putujete. Pre svega pogledajte vremensku prognozu za dane vašeg boravka. Ukoliko putujete na neki događaj, proverite kakav je “dress code”, a ukoliko putujete turistički raspitajte se o destinaciji kako po pitanju vremenskih, tako i drugih uslova (u nekim zemljama nije prigodno da šetate u kratkim suknjama ili šorcevima, a neki gradovi su brdoviti i u kaldrmi pa će vam svaka obuća sem patika stvarati neudobnost).

Ne zaboravite da je na putovanju najvažnije da vam bude udobno. Verovatno ćete veći deo dana provoditi u obilascima znamenitosti, tako da ne bi bilo zgodno da se vraćate u hotel kako biste se presvukli ili preobuli. Zbog toga birajte razgaženu obuću, nikako ne krećite na put u novom paru cipela, pa čak ni patika.

Napravite listu. Pre nego što počnete da se pakujete, najbolje je da napravite spisak potrebnih stvari i da ga se pridržavate u toku pakovanja. Nemojte u poslednjem trenutku dodavati dodatne komade jer vam oni verovatno neće biti potrebni čim se nisu ni našli na spisku.

Unapred smislite odevne kombinacije. Ovo je ključni savet kada je pakovanje odeće u pitanju. Možda ćete spakovati svoje omiljene pantalone, ali ćete shvatiti da nemate uz šta da ih ponesete, tako da će vam taj komad biti višak. Ne ubacujte u kofer stvari koje vam se sviđaju bez prethodno napravljenig plana. Uostalom, ne želite ni da gubite vreme na putovanju smišljaju ujutru svoju kombinaciju i nervirajući se što ne znate šta da obučete.

Prilikom izbora krenite od krupnijih komada kao što su jakna, obuća i torba. Ukoliko idete na kraće putovanje neće vam biti potrebno više od jedne jakne, dva para obuće i jedne torbe. Ostatak kombinacije osmislite tako da se uklope uz ove komade.

Isprobajte kombinacije za svaki dan, ali vodite računa da neke komade ponovite. Farmerke možete nositi nekoliko dana, a uz njih možete kombinovati različite majice ili džempere. Najvažnije je da spakujete dovoljno komada donjeg veša.

Ne preterujte sa pakovanjem modnih dodataka. Biće vam dovoljne jedne naočare za sunce i ne pakujte previše nakita i detalja, već samo one komade koje svakodnevno koristite. Šeširi zauzimaju mnogo mesta, pa ukoliko ih nosite najbolje je poneti ih van kofera.

Ponesite jedan par nepromočivih patika, jer se može desiti da padne kiša, čak i ako u trenutnoj prognozi nije najavljena. Nemojte dozvoliti da vam ovo pokvari putovanje, tako da budite spremni na to, pa ponesite i mali sklopivi kišobran. Takođe, bez obzira kakva je prognoza, ponesite jedan topli komad, džemper ili jaknu, za slučaj da zahladni. Najbolje je da taj komad, kao i krupniji par obuće ponesete na sebi tokom putovanja. Tako ćete uštedeti na prostoru u koferu, a takođe u avionima, ali i autobusima može da bude izuzetno hladno, pa je dobro sa sobom imati topliji komad odeće.

Ponesite putna pakovanja kozmetike. Prilikom izbora kozmetike za put, budite efikasni. U većini hotela dobićete šampon i gel za tuširanje, a tih nekoliko dana možete izdržati i sa jednom univerzalnom kremom za lice koju ćete koristiti i danju i noću, kao i bez mnogobrojnih proizvoda za stilizovanje kose. Spakujte osnovne proizvode i to u putna pakovanja, koja možete kupiti u drogeriji. Što se tiče šminke, spakujte ono osnovno jer na putovanju nećete želeti da gubite vreme na šminkanje, a odmor je idealno vreme i da se vaše lice odmori od svakodnevnog korišćenja različitih preparata.

Ne zaboravite lekove. Spakujte po jednu tablu lekova koje inače koristite kako ne biste gubili vreme na odlazak u lokalne apoteke i prevođenje naziva lekova. Ali ni u tome ne preterujte i ne pakujte lekove koje ne koristite kod kuće.

Spakujte papuče. Ovo je komad na koji mnogi zaboravljaju prilikom pakovanja, a biće vam veoma koristan na putovanju. Peškire nemojte pakovati jer ćete ih dobiti u hotelu, ali spakujte pidžamu i sredstva za ličnu higijenu.

Ukoliko volite da čitate na putovanju, ponesite jednu knjigu. Verovatno nećete imati vremena da pročitate više, a knjige zauzimaju dosta mesta i nisu lake.

Dokumenta, novac i punjač za telefon uvek nosite sa sobom. A ukoliko ćete neke stvari spakovati neposredno pred putovanje jer ćete ih do tad još koristiti (poput sredstava za ličnu higijenu i punjača za telefon), ostavite sebi na vidnom mestu podsetnik kako ih ne biste zaboravili.

Pakujte se pametno. Odeću rolajte, pakujte prvo krupnije komade, a zatim preostali prostor popunjavajte sitnicama. Proveravajte težinu svog kofera kako ne biste platili prekoračenje težine ukoliko letite avionom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: