Dobrodošli na planetu Island

Putovanja su hrana za dušu, jer nam daju mogućnost da upoznamo različite kulture, saznamo nešto o bogatoj istoriji svetske civilizacije i zavirimo u način življenja stanovnika dalekih država sa kojima delimo našu malu plavu planetu. Ali postoji država koja deluje kao planeta za sebe – Island. A to se primećuje čim pogledate kroz zaleđeno prozorče aviona dok se približavate ovom tajanstvenom ostrvu koje je inspirisalo francuskog pesnika i romanopisca Žila Verna da napiše svoju najpoznatiju knjigu “Put u središte zemlje”.

Postoji nešto vanvremensko u nepreglednom islandskom pejzažu prepunom kontrasta: Reke teku kroz pustinje, a vatra izbija iz leda. Pejzaž koji u svakome probudi maštu.

Island je jedna od retkih država u kojoj ćete najmanje vremena provesti u naseljenim mestima – sama prestonica Rejkjavik je prilično mala, što ne čudi imajući u vidu da cela država ima ispod 350 hiljada stanovnika.

Rejkjavik karakterišu netipični i šareni soliteri, najmodernija koncertno-kongresna dvorana na svetu i betonska crkva u obliku svemirske rakete – kao da su se i gradske arhitekte pridržavale vanzemaljskih motiva. A teško mogu da vam promaknu i astronomske cene u restoranima (sendviči za 20 evra) i suvenirnicama (magneti za frižider za 8 evra).

Pravi Island se nalazi daleko od civilizacije. Ovo ostrvo, koje se nalazi tačno između evroazijske i američke tektonske ploče, relativno je mlado i ima preko 200 vulkana. Neretko se dešava da se zemlja jednostavno “rascepi” i da lava prokulja duž pukotina. To možda zvuči zastrašujuće, ali Islanđani nisu zabrinuti – vulkanske erupcije su deo njihove svakodnevice.

Nacionalni park Vatnajokul je najbolji primer večnog sukoba prirodnih elemenata na Islandu. Vrelu i nemirnu unutrašnjost zemlje, koju je Vern maštovito dočarao u svom romanu, pokriva najveći glečer u Evropi, po kojem posetioci mogu da koračaju, ali i da obilaze ledničke lagune brodom ili ledene pećine od novembra do marta.

Ali ako ne uspete da uklopite Vatnajokul u plan puta, ne brinite. Postoji veliki broj nacionalnih parkova koji oduzimaju dah. A u njima možda najveći utisak ostavljaju vodopadi, kojih ima toliko mnogo da je teško odabrati samo nekoliko najlepših.

Jedan od najvećih vodopada je Gulfos, iznad kojeg se duge pretapaju i presijavaju i čiju grandioznost ni celodnevno slikanje ne može da dočara.

Ništa manje impresivan nije ni čuveni Skogafos vodopad, visok 60 metara, do kojeg možete doći i šetnjom po mahovinastoj livadi.

Ako je život putovanje, a ne cilj, to nigde nije tačnije nego na Islandu. Na ovom ostrvu ni ne morate praviti plan puta – istraživati destinacije koje želite da obiđete. Dovoljno je da sednete u auto i vozite se, uživajući u kreativnosti Majke prirode. Videćete pustinje crnog peska i vulkanske prašine, ispresecane rekama i potocima, ledena prostranstva, silovite gejzire, bajkovite predele koji više podsećaju na scene iz filmova naučne fantastike.

Zaustavite se na nekoj farmi i pomazite druželjubive konje koji imaju vrlo specifičan i neodoljiv izgled.

Uvek možete i sami da postanete deo pejzaža. Ranac na leđa i osvojite Island!

Kad se umorite od obilaska, utopite se u prirodno okruženje odlaskom u neku od mnogih banja. Najpoznatija je Plava laguna, nedaleko od Rejkjavika, u kojoj termalne vode imaju upečatljivu tirkiznu boju, a tlo sadrži minerale sa lekovitim dejstvom.

Kada mrak prekrije zemaljska čudesa, nebo vam priređuje sasvim nestvaran ugođaj. Od oktobra do marta je najveća šansa da vidite auroru borealis, odnosno polarnu svetlost, koja obasjava zvezdano nebo zelenim i crvenim bojama. Imaćete osećaj da putujete kroz vasionu!

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: