Iv Sen Loran: Umetnik među dizajnerima

Bio je dete mode. Stidljiv i povučen, ali ipak je verovao u sebe. Interesantna je anegdota da je sa samo 3 godine rekao svojoj tetki da se presvuče, jer mu se nije svidelo šta je obukla. Nije se bojao neuspeha i uvek je verovao da će jednoga dana ostvariti sve svoje snove. Sanjao je o svom imenu ispisanim zlatnim slovima na vrhu butika na Jelisejskim poljima, prestižnoj ulici poznatijoj kao najlepša avenija na svetu. Tako je i bilo.

Kada je imao samo 17 godina Iv je poslao svoje crteže Mišelu de Burnhofu, tadašnjem glavnom uredniku francuskog Voga. Mišel je bio oduševljen što radovi jednog srednjoškolca neverovatno podsećaju na radove čuvenog Kristijana Diora. Sličan Dioru, a opet poseban na svoj način, Iv je ubrzo postao asistent ovog dizajnera. Jednom prilikom, Kristijan Dior je rekao majci Iv Sena Lorana kako sada može da umre na miru jer zna da ima ko da ga nasledi. Dior je iznenada umro 1957. godine, samo 4 dana posle tog razgovora.

Iv je imao samo 21 godinu kada je došao na čelo modne kuće Dior. Pravio je kreacije koje su pomerale granice i revije koje su bile i više nego uspešne. Postao je omiljen među francuskom elitom, a ubrzo je pokorio i modni svet Amerike. Ipak, njegova slava u kući Dior nije dugo trajala. Zapravo, odmah posle šeste revije, koja nije bila uspešna kao prethodne, Iv Sen Loran je smenjen.

Uz pomoć svog partnera Pjera Berža, Iv otvara svoju modnu kuću, pod nazivom YSL, koja je i dan danas ostala sinonim za luksuz i glamur. Od uspeha prve revije je zavisilo da li će morati da zatvori svoju kuću ili će postati Dior sutrašnjice. Međutim, već tokom ovacija koje su usledile nakon revije bilo je jasno da se njegova karijera neće završiti još dugo. Iako Sen Loran, kako su kritičari znali često da kažu ”nije lak za nošenje”, bio je omiljen među mnogobrojnim javnim ličnostima od Grejs Keli do Ketrin Denev.

Smoking za žene bio je delo upravo Iv Sen Lorana. Postavio je novi nivo estetike, a od svoje modne kuće napravio brend koji postoji i uspešno radi već 57 godina. Sa modne scene se povukao 2002., a preminuo je 2007. Njegov talenat i rad ostao je inspiracija mnogim mladim dizajnerima, ali i zaljubljenicima u modu i umetnost. Pjer Berž rekao je:

”Koko Šanel je ženama dala slobodu, a Iv Sen Loran im je dao moć”.

 

Život ovog sofisticiranog i prefinjenog umetnika koji je zaslužan za demokratizaciju mode, prikazan je u dokumentarnom filmu režisera Dejvida Tebula ” Yves Saint Laurent: His life and times” i u igranom filmu iz 2014. godine režisera Džalila Lesperta ” Yves Saint Laurent”.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: