Stara planina – magična riznica netaknutih predela koja nudi uživanje za sva čula

Situacija sa koronavirusom mnoge od nas je uplašila kada su u pitanju putovanja, planiranje odmora i napuštanje granica naše zemlje, zbog čega se sve više ljudi odlučuje da ovu godinu posvetiti upoznavanju znamenitosti i zanimljivih turističkih lokaliteta u Srbiji.

Stara planina zauzima značajno mesto kada su u pitanju turizam i prirodne lepote koje naša zemlja može da ponudi. Ona je najveća planina Istočne Srbije i zakonom zaštićen prirodni rezervat u kom žive brojne ugrožene biljne i životinjske vrste među kojima su potočna pastrmka i potočni rak čija su staništa čiste staroplaninske reke.

Stara planina se malim delom nalazi na jugoistoku naše zemlje, dok je većim delom u Bugarskoj. Ova planina bogata je čistim rekama, vodopadima, jezerima, kanjonima, netaknutim čarobnim planinskim predelima i pašnjacima sa magičnim pogledom, ali je bogata i velikim brojem lekovitih biljaka. Smatra se da se trećina svih vodopada u Srbiji nalazi upravo na ovoj planini, a jedan od najpoznatijih je Tupavica. Ništa manje zanimljivi i atraktivni vodopadi su Piljski, Čunguljski, Bigar, Bukov Do, Pilj i Kurtulski skok, Koprenski vodopad koji je impresivan po svojoj duzini od 103 metra i najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji (izvire pri samom vrhu) te spada među najegzotičnijе prizorе koji se mogu videti u Srbiji, zatim vodopadi na Senokoškoj reci, kao i mnogi drugi.

Vidikovac Koziji kamen je mesto sa kog se pruža sjajan pogled na 18 km vijugavo i dugačko Zavojsko jezero plavo-zelene boje, koje je jedno od najčistijih veštačkih jezera u Srbiji. Kanjoni Temštice i Toplodolske reke su sjajna mesta za kanjoning i uzbudljive šetnje, ali i obavezne lokacije koje morate posetiti ako se nađete na ovoj planini.

Iako najviši vrh ovog planinskog masiva Botev (2376 metara nadmorske visine) ne pripada nama nego Bugarskoj, svima je poznato da se na Staroj planini nalazi najviši vrh naše zemlje – Midžor (2169 metara nadmorske visine), koji je, pored takođe poznatog vrha neobičnog naziva i stena koje se na njemu nalaze – Babinog zuba, obavezna destinacija za ljubitelje planinarenja.

Bez obzira na to što ova planina najviše privlači pažnju turista u zimskim mesecima, podjednako je lepa i u toku prolećnih i letnjih dana, zato je već danas stavite na spisak mesta koja ćete u narednom periodu posetiti i uživati u čarima prelepe prirode. U toplim mesecima brdski biciklizam ili paraglajding na Staroj planini može biti baš pravi izazov za ljubitelje adrenalina.

Ukoliko ste željni zdravog vazduha, čiste vode i mira, sasvim je sigurno da treba da posetite ovu planinu i otkrijete predele koji možda još uvek nisu otkriveni.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: