Naučite da slažete odeću po KonMari metodi

Mari Kondo, poznata kao KonMari, je japanski konsultant za organizovanje. Napisala je četiri knjige o organizovanju, koje su prevedene na brojne jezike i objavljene u milionima primeraka, a knjiga “Magija pospremanja koja će vam promeniti život” objavljena je u preko 30 zemalja i prva je na listi najprodavanijih vodiča Njujork Tajmsa.

Ovaj priručnik vodi čitaoce korak po korak kroz revolucionarnu metodu KonMari za smanjivanje, razvrstavanje i odlaganje stvari. Mari Kondo podigla je čin pospremanja na sasvim novi nivo, uz obećanje da čim uvedete jednostavnost i red u svoj dom na ispravan način, više nikada nećete morati to ponovo da radite.

Još veći uspeh i popularnost KonMari je stekla zahvaljujući Netfliksovoj seriji “Sređivanje sa Mari Kondo”.

Njena metoda sređivanja inspirisana je japanskom Šinto religijom koja pretpostavlja da svaki predmet ima određenu energiju ili sadrži duh, kao i da se redovna organizacija objekata može smatrati duhovnom praksom.
Mari Kondo preporučuje da odluku da li nam je neka stvar potrebna donesemo tako što ćemo razmotriti da li nam određeni predmet donosi radost. Ako nam ne izaziva taj doživljaj, Mari savetuje da ga se rešimo. 

KonMari metoda zapravo nije metoda čišćenja već pospremanja životnog prostora koja se temelji na minimalizmu i organizaciji po kategorijama. Ona predlaže da započnete sa odećom, zatim pređete na knjige, papire, razne predmete i na kraju predmete koji imaju sentimentalnu vrednost.

Šest je osnovnih pravila sređivanja: odlučite da ćete pospremiti svoj stan ili kuću, zamislite kako bi izgledao vaš idealan prostor i životni stil, pre bacanja ili doniranja predmeta morate im se zahvaliti što su ispunili svoju svrhu, sređujte po kategorijama, a ne lokaciji, pratite tačan redosled sređivanja i za sve što odlučite zadržati upitajte se da li vas zaista veseli.

Najviše interesovanja ipak izazvao je njen način slaganja i organizacije odeće. KonMari savetuje da svu odeću iz ormana staviti na jedno mesto i krenete sa odećom za koju je lakše proceniti da li želite da je zadržite. Kada odlučite šta ćete zadržati, a šta donirati ili baciti, odeću ponovno složite na police i u fioke.

Slaganje odeće po njenoj metodi podrazumeva da je sve u ormanu pregledno i da lako možemo videti sve komade. KonMari savetuje da se većina odeće drži u fiokama jer tako zauzima manje prostora nego na vešalicama, a sa ovakvim način slaganjama, neće vam biti potrebno peglanje.

U nastavku pogledajte kako KonMari savetuje da slažemo odeću.Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: