Da li znate šta je šumska kupka?

Svima nam je poznato da priroda pozitivno utiče na naše zdravlje i raspoloženje. Miris šume, sunčevi zraci koji se probijaju kroz krošnje, cvrkut ptica, čist vazduh, mir prirode donose nam spokoj, pomažu da zaboravimo na brige, da razmišljamo jasnije, smanjuju stres, vraćaju nam energiju i vitalnost i opuštaju nas. Ipak, moderan način života podrazumeva da veliki broj stanovništva živi okružen asfaltom, betonom i bukom daleko od blagotovorne šume. Nikada nismo više bili udaljeni i otuđeni od prirode koja nam je svima potrebna.

Naučnici koji već decenijama izučavaju uticaj prirode na čovekov fizički, mentalni i emotivni život podsećaju nas da je tokom evolucije čovek vreme provodio isključivo u prirodi, dok danas najveći broj ljudi preko 90% vremena provodi u zatvorenom. Naše fiziološke funkcije još uvek su prilagođene prirodi. U svakodnevnom životu osećaj dobrobiti možemo postići usklađivanjem svog ritma sa ritmom okoliša. Budući da se čovečanstvo razvilo u prirodi, naša tela se u njoj najbolje osećaju, čak i kad naši umovi toga nisu svesni.

Upravo zbog ovoga, u Japanu je osamdesetih godina prošlog veka nastao “shinrin-yoku” koji u prevodu znači šumska kupka. Reč je zapravo o jednostavnom boravku i uživanju u šumskom ambijentu. Nije potrebno da vežbate, trčite, čak ni hodate. Suština “kupanja u šumi” je da se opustite i otvorite sva svoja čula kako biste se povezali sa prirodom i dozvolili joj da vas umiri, opusti i leči.

Čak i kratak boravak u prirodi ima značajan uticaj na zdravlje. Šumska kupka koristi se kao način da se podigne imunitet (prema nekim istraživanjima i do 50%), da se smanji stres i da se spreče razne bolesti, uključujući srčana oboljenja i maligne bolesti. Zahvaljujući zdravstvenim benefitima, preventivna terapija šumom postaje sve poznatija i izvan granica Japana.

Kako biste na pravilan način praktikovali ovu terapiju prirodom, važno je da joj se potpuno prepustite i uživate u atmosferi šume. Zato je važno da telefon i sve druge uređaje ostavite kod kuće. U šumi ćutite i slušajte je, dodirujte drveće i lišće, upijajte njene mirise i pažljivo posmatrajte. Zaboravite na sve brige, planove, obaveze, budite potpuno prisutni i uživajte svim čulima u bogatstvu lekovite šume.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: