Karl Lagerfeld – odlazak legende

Modni svet juče je zanemeo na vest da je veliki dizajner Karl Lagerfeld preminuo. Time je, slažu se mnogi, otišao poslednji modni genije 20. veka.

“Uvek sam znao da sam rođen da živim ovako, da ću biti ovakva legenda.”

Karl Oto Lagerfeld rođen je 1933. godine u Hamburgu u imućnoj i obrazovanoj porodici, a svoje poreklo i godinu rođenja često je predstavljao drugačije, tvrdeći da je mlađi. Tako je 2008. godine “slavio 70. rođendan” iako je zapravo punio 75 godina. Kada je britanska autorka otkrila pravu godinu njegovog rođenja, bio je toliko ljut da ju je tužio.

“Sebi najviše ličim na neku karikaturu, ali to je ono što najviše volim kod sebe. To je kao da imam masku. Za mene definitivno venecijanski karneval maski traje tokom cele godine.”

Školovao se u Parizu, gde se prijavljuje za međunarodno takmičenje u dizajnu i osvaja prvo mesto u kategoriji kaputa. Karijeru započinje radeći kao asistent Pjera Balmana, gde posle tri godine daje otkaz objašnjavajući da “Nije rođen da bi bio nečiji asistent”. Karijeru nastavlja kao umetnički direktor “House of Patou” gde se takođe zadržao tri godine. Radio je za mnoge modne kuće, među kojima je najpoznatija saradnja sa Kloe. Školovanje zatim nastavlja u Rimu gde započinje rad u modnoj kući Fendi na njihovoj liniji krzna.

1983. postaje kreativni direktor Šanela i vraća mu stari sjaj, a 1984. osniva modni brend pod svojim imenom. Do kraja života radio je na svojoj liniji, na čelu Šanela, kao i za Fendi. Uz to, bavio se fotografijom, voleo je da čita, osnovao je foto studio, knjižaru i štampariju. Bio je sam svoj PR, govorio je nemački, francuski, engleski i italijanski.

“Ono što radim, Koko bi mrzela. Ja radim ono što ona nikada ne bi, ali to radim jer moram da pronađem svoj pečat koji ću da ostavim Šanelu, kao što je to uradila Koko.”

Od 1976. nosio je istu frizuru, a njegov stil nije se menjao godinama. Kosa vezana u rep, bele košulje, crni sakoi i kravate, sunčane naočare i rukavice bili su ono po čemu je bio prepoznatljiv.

“Trenerka je znak poraza. Izgubili ste kontrolu nad svojim životom i zato ste kupili trenerku.”

Imao je jednu veliku ljubav, Žak de Bašer, francuski aristokrata i boem ukrao mu je srce, 18 godina su proveli zajedno, sve do 1989. kada je Bašer umro od side. Nakon njegove smrti nije imao novog partnera, utehu je pronašao u hrani, da bi se nakon toga 2001. godine odlučio na rigoroznu dijetu u kojoj je izgubio 42 kilograma jer je želeo da nosi odela Hedi Slimana. Živeo je sa sijamskom mačkom Choupette, za koju je jednom prilikom izjavio da bi je oženio kada bi to bilo legalno.

“Stojim sa obe noge na zemlji. Samo ne na ovoj zemlji.”

Bio je ekcentričan, ironičan, direktan, kreativan i slobodnog duha. Rukovodio se samo svojim instinktom. Radio je do poslednjih dana svog života. Ovaj modni div ostaće upamćen u istoriji mode i po svojim kontroverznim izjavama o lepoti, stilu, poznatim ličnostima, ali i društvenim i političkim temama.

“Svi treba da idu na spavanje doterani i negovani kao da su se spremili za sastanak.”

Propustio je dve Šanel revije prošlog meseca, pravdajući odsustvo umorom. Krio je da boluje od raka pankreasa od čega je preminuo u 86. godini u Parizu. Ostavio je neizbrisiv trag u istoriji mode i nasledstvo koje će inspirisati buduće generacije dizajnera.

“Zašto bih prestao da radim? Ako prestanem umreću i tada će sve biti gotovo.”

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: