Kako održavati odeću da vam duže traje

Iako nam modna industrija svake sezone predstavlja nove trendove, ekološki i ekonomski razlozi podsećaju nas da je bolje uložiti novac u manji broj kvalitetnih komada koje ćemo duže nositi. Međutim, kako bi nam odeća potrajala godinama, potrebno je da je pravilno održavamo.

Pre pranja i sušenja, obavezno proverite etiketu kako biste bili sigurni na koji način se održava svaki komad. Neki komadi nisu predviđeni za pranje, već samo za hemijsko čišćenje, dok se drugi peru u hladnoj vodi, a posebnu pažnju treba obratiti kada je u pitanju sušenje u mašini.

Odeću sortirajte prema boji, a kako ne biste rizikovali da dođe do puštanja boje na druge komade, koristite “lovca na boju”, krpice koje u toku pranja skupljaju rasute boje.

Nove stvari prvi put operite ručno. Ako niste sigurni da li komad koji ste tek kupili pušta boju, kako ne biste rizikovali da ofarbate drugu odeću, operite ga ručno.

Nemojte pretrpavati mašinu za veš kako bi se veš dobro oprao, ali i jer zbog ovoga može doći do kvara mašine. Ukoliko imate mašinu koja i pere i suši odeću, vodite računa da je uvek količina veša koju mašina može da osuši manja od one koja je predviđena za pranje. Ove mašine najčešće suše polovinu kapaciteta onoga što mogu da operu.

Kako biste sprečili da vam odeća izbledi, perite je sa naličja. Najbolje je da tako i peglate.

Svilena odeća je veoma osetljiva zbog čega se pere ručno u hladnoj vodi blagim deterdžentom.

Isto važi i za vunenu odeću koja se može skupiti pranjem na visokoj temperaturi. Takođe, za vunene komade važno je kako ih sušite. Ukoliko vuneni džemper okačite da visi, lako se može desiti da se razvuče i izgubi oblik. Kako se vlakna ne bi oštetila nikako ga nemojte cediti uvrtanjem. Najbolje je da ga zamotate u peškir kako bi pokupio višak vode, a nakon toga ga ostavite da se suši ravno položenog na peškir.

Nikada ne sušite odeću izloženu direktno na suncu jer može ogrubeti, a boja izbledeti.

Nakon peglanja uvek ostavite da se košulje dobro ohlade, pre stavljanja u orman jer ćete tako sprečiti da dođe do gužvanja.

Džempere uvek držite složene jer će se razvući ukoliko ih okačite na vešalicu.

Ukoliko odeća nije mnogo zaprljana perite je na nižoj temepraturi. Uflekanu odeću perite dok su fleke još sveže jer će se tako lakše skinuti. Peglu redovno čistite. A kako vam trud oko peglanja ne bi bio uzaludan, ne pretrpavajte orman stvarima.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: