Zdrav napitak od koprive koji ćete obožavati

Proleće je uveliko tu iako nam vremenske prilike govore suprotno, a hladno vreme podseća na kišnu i sumornu jesen. Uprkos tome, mi obožavamo ovo godišnje doba, a posebno se radujemo tezgama na obližnjim pijacama bogatim zdravim i svežim namirnicama.

Od davnina svima su poznata lekovita svojstva koprive, a proleće je idealno vreme da je iskoristite u svojoj ishrani.

Koliko su moćni listovi i stabljika koprive govori činjenica da kopriva deluje kao blagi analgetik protiv bolova, korisna je za lečenje čireva, odlična je za jačanje imuniteta, u borbi protiv anemije, a poznata je i kao narodni lek protiv opadanja i za jačanja korena kose. Koren koprive se preporučuje kao lek za uvećanu prostatu kod muškaraca, ali i policistične jajnike kod žena. Pošto deluje kao diuretik, koren koprive koristan je u lečenju urinarnih infekcija, kao i otoka i bolova u zglobovima kod artritisa.

S obzirom da su i koren i list koprive veoma zdravi, možete od njih pripremati čajeve, a listovi koprive se mogu koristiti kao spoljašnje obloge protiv bolova u zglobovima i artristisa, kao i za pripremanje ukusnih čorbi. Različiti melemi i šamponi od koprive su veoma korisni za našu kosu kako preventivno, tako i za sprečavanje njenog opadanja.

Pored čajeva, postoje različiti napici koji su veoma zdravi, a ujedno će vas veoma osvežiti u vrelim letnjim danima.

Napitak od koprive i limuna

Potrebno: 40 listova koprive, 5 dobro opranih limuna, po želji 300 grama šećera ili meda i 3 litre vode.

Priprema: 40 listova koprive, kao i koru limuna dobro operite. U veću posudu naspite 3 litre vode, zatim ubacite listove koprive i limun na sitno isečene komadiće, ubacite šećer ili med (a možete i bez njih) i ostavite da odstoji 24 časa (ako je toplo vreme sadržaj ubacite u frižider). Zatim možete napraviti bistri ili napitak sa pulpom.

Bistri napitak se pravi tako što smesu samo procedite od koprive i limuna i sok je spreman za konzumiranje.

Napitak sa pulpom pravite tako što koprivu i limun ubacite u blender i zajedno sameljete. Samlevenu mešavinu možete samo pomešati sa 3 litre vode u kojoj su prenoćili, a možete i dobijenu smesu iz blendera ponovo procediti pa pomešati sa 3 litre vode.

Isprobajte koja varijanta vam najviše prija i uživajte u napitku zdravlja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: