Napravite sok od divlje ljubičice i spremni dočekajte proleće

Mirišljave ljubičice su jedan od prvih vesnika proleća. Osim što nam javljaju da su divni prolećni dani pred nama, veoma su dekorativne, ali i blagotvorne po ljudsko zdravlje. Njihove lekovite moći su od davnina poznate.

Koristi se u različitim oblicima za lečenje upale pluća, kod slabovidosti, glavobolje, reumatizma, proširenih vena, upaljenog grla, za smanjenje stresa, ublažavanje infekcija, ali i srčanih tegoba. U prirodnoj kozmetici se mogu koristiti za čišćenje lica.

Pored onih koje možemo sami zasaditi u svojim baštama i na balkonima, neretko na čistinama i rubovima šuma možemo pronaći samonikle, divlje. Divlje ljubičice takođe možemo pronaći među grmljem ili uz pritoke reka ili potoka, kao i u listopadnim šumama zbog čega ih često nazivaju šumskim ljubičicama.

Od ove biljke možete praviti čaj, sirće, mleko ili eterična ulja i sokove. Da li ste probali aromatični sirup od ljubičice? Ako niste, sada je pravo vreme da prikupite njene cvetove i pripremite se za dolazak sunčanog proleća. U nastavku vam donosimo recept.

Dobro operite 100 grama cvetova ljubičice i prelijte ih sa 200 ml vrele prokuvane vode. Nakon toga ih ostavite da odstoje preko noći kako bi ljubičice pustile svoju aromu. Sutradan drvenom kašikom izgnječite cvetove, pa procedite. U dobijeni sok stavite med po želji. Sve dobro promešajte drvenom kašikom i sirup od cvetova mirisnih ljubičica je gotov.

Sipajte ga u sterilne flaše i čuvajte ga u frižideru. Pre posluženja sirup razredite sa dovoljnom količinom hladne vode, a možete ga služiti i sa ledom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: