Zašto treba jesti šargarepu svakoga dana

Društvene mreže su poslednjih godina preplavljene motivacionim postovima koji podstiču ljude da vežbaju i zdravo se hrane. S obzirom da mi pratimo svetske trendove, današnji članak smo posvetili šargarepi, jednoj od najzdravijih biljaka koju tokom cele zime možete svežu kupiti na pijacama, a koja ujedno nije skupa.

Šargarepa je veoma popularna u ishrani i zauzima drugo mesto među povrćem, odmah nakon krompira koji se najviše jede. Gotovo da bez nje nema nijednog kuvanog jela. Šargarepa je najviše lekovita kada je termički obrađena, jer na taj način organizam iskoristi više beta karotena kojim je ova namirnica veoma bogata, nego što je to slučaj sa svežim šargarepama.

Veoma je važno da pojedete jednu šargarepu dnevno jer poboljšava vid, vrši detoksikaciju organizma i čisti telo od nagomilanih toksina jer sadrži velike količine vlakana, blagotvorno deluje na suvu kožu, kao i na ispucale i lomljive nokte i kosu, poboljšava rad jetre, zaustavlja dijareju kod beba i male dece, jača imunitet i sprečava nastanak infekcija, usporava starenje, štiti desni i zube, štiti kardivaskularni sistem, smanjuje pritisak, pročišćava krv, sprečava nastanak raka, reguliše šećer u krvi, i sprečava nastanak mnogih drugih bolesti.

Ova čudotvorna biljka sadrži najviše ugljenih hidrata, bogata je mineralima (kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom), vitaminima A, B, C i eteričnim uljima.

Sveže ceđen sok od šargarepe dragocen je eliksir za čitav organizam koji na prirodan način čisti telo od štetnih materija.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: