Besplatni koncerti starogradske muzike u savremenom aranžmanu

Ustanova kulture Parobrod u Beogradu večeras pokreće seriju akustičnih koncerata “Starogradska muzika – muzika starog grada”. U ciklusu od 10 koncerata nastupiće najbolji domaći autori akustične muzike koji će uz redovni autorski repertoar odsvirati po najmanje jedan odabrani hit starogradske muzike u sopstvenoj obradi.

Milutin Petrović, direktor UK Stari grad rekao je o projektu:
“Starogradska muzika je muzika koja se svira i voli u Starom gradu, zar ne?
Pesme koje su volele naše prabake, a koje mi praktično nosimo u genima i možemo da otpevamo u pola noći, već jako dugo vremena nisu svirali ni pevali savremeni muzičari. Specijalno ne muzičari sa savremenim ukusom i stilom. Snimci koje možemo pronaći na YouTube-u su stari oko pola veka, snimljeni u vremenima kada su producenti, aranžeri i pevači delili muzički ukus na primer, sa Karuzom.
U međuvremenu u muzici su se dogodile neke “nove” stvari. Pojavila se neka “mlađarija” poput Bob Dilana, Džoni Keša, Emilu Haris, Robert Dobi i Nobela, a ovde i dalje “Ajde Kato, ajde zlato”, “Kad bi ove ruže male” ili “Kada padne prvi sneg” možemo čuti samo u izvođenjima koja dele svetonazore “preddilanovske muzike”. Smatram da je to šteta koju treba popraviti. Sve te divne pesme i cela naša gradska muzika imaju mnogo veze sa irskim melodijama, kantri harmonijama, molskim bluz dvanesticama, sa štimungom koji je upravo u korenima tog američkog meandra savremene popularne muzike.”

Seriju koncerata večeras u 19:30 otvara bend On Tour, a sutra u 19 časova će nastupiti bend Dukat Stray Dogg.

Koncerti će se održavati u klavir holu Arsena Dedića. Ulaz je slobodan.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: