Šta sve možete napraviti od lekovite zove

Nedavno smo vam pisali o lekovitim svojstvima zove, kao i o blagodetima koje ima po ljudsko zdravlje, a danas vam donosimo recepte za sok, med i losion za osetljivu kožu koje možete napraviti od, kako mnogi kažu, jedne od najlekovitijih biljaka na svetu.

Domaći med od zove

Napunite teglu cvetovima zove, a potom prelijte med preko njih, malo promešajte i ostavite da stoji 3 do 7 dana. Potom sadržaj procedite na cediljku i dobićete veoma zdrav domaći med.

Sadržaj koji vam je ostao ne morate da bacate, već ga iskoristite da napravite ukusan i zdrav napitak. Sadržaj iz cediljke prelijte sa pola litre vode ili koliko procenite da vam je potrebno, kako bi se zaostali med na cvetovima istopio, a potom ponovo procedite. Dobićete osvežavajući napitak u koji možete dodati isceđen limunov sok.

Sirup od zove

Potrebno: 40 listova zove, 2 litre destilovane vode, 2 limuna, 1 kilogram šećera.

Priprema: Pre nego što krenete sa pripremom ovog zdravog i ukusnog napitka potrebno je dobro očistiti cvetove od prljavštine i insekata, a zatim ih staviti u jedan sud i preliti sa 2 litre destilovane vode. Ostavite ih da odstoje 24 sata u posudi, a nakon toga sipajte sok od dva isceđena limuna. Izmešajte i postepeno dodajite šećer, pa ponovo stavite napitak da odstoji još jedan dan. Sutradan sok od zove i limuna procediti kroz gazu ili cediljku u čistu staklenu flašu. Nakon toga, ovo zdravo i ukusno piće je spremno za upotrebu.

Prirodni losion od zove za osetljivu kožu

Prirodni losion od zove veoma je blagotvoran za osetljivu kožu. Priprema se tako što sa dve šolje proključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite da odstoji. Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i čistite lice. On umiruje i osvežava osetljivu kožu. Ovaj losion je preporučljivo koristiti 3 dana, a nakon toga pripremite novi.

Napomena: Zovini cvetovi se beru samo tokom sunčanih dana i to kada su potpuno rascvetani, dok još sadrže žuti sladonosni prah. Takođe vodite računa gde berete ovu biljku jer je poželjno da to bude sredina koja nije podložna zagađenju.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: