Zova – jedna od najlekovitijih biljaka na svetu

Sigurni smo da se i vi na pomen reči “zova” vraćate u detinjstvo i prisećate mirisa svežeg soka koji su nam bake pravile. Možda niste ljubitelji ovog tradicionalnog napitka naših predaka, ali dobrobiti koje ova biljka ima za naše zdravlje su nemerljive.

Maj je mesec kada zova počinje da cveta, što je još jedna benefit proleća, a sve do jula možete uživati u lekovitim svojstvima ove biljke.

Odvojite dan za beg od gradske vreve i istražujte prelepe krajeve naše zemlje. Ako želite da se otisnete u potragu za zovom, predlažemo vam da je tražite na prelepim neobrađivanim njivama, obroncima šuma ili prelepim livadama, daleko od saobraćaja i prometnih puteva i zagađenja, jer je skrivena upravo najzdravija.

Njena lekovita svojstva pomažu u lečenju upala, probavnih tegoba, reumatoidnih oboljenja i astme. Zova podstiče znojenje i čisti organizam od toksina, jača imunitet, leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije, čireve, konjuktivitis, akne i kožni osip, a odlična je i kao sredstvo za mršavljenje.

Mladi izdanci, listovi i koren ove čudotvorne biljke sakupljaju se u proleće, cvetovi u maju i junu dok se sasvim ne rascvetaju, plodovi nakon sazrevanja, a kora od februara do novembra. Cvetovi zove su sitni, mlečno beli, jakog i prijatnog mirisa. Iz cvetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne boje. Sirove bobice nisu prijatnog ukusa, ali zato ćete uživati u kompotu koji je sjajan. Od zove možete praviti čajeve, sokove, sirupe, džemove, kremove, vina, kao i losione za čišćenje kože.

Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojema ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Iskoristite proleće i pripremite ukusne napitke od zove koji će vas hraniti zdravljem i lekovitim sastojcima, a ujedno biti idealno osveženje za vaša čula, ali i za vruće, letnje dane pred nama.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: