Smokve: rajsko voće koje obiluje lekovitim svojstvima

Stigla je sezona smokve, pomalo nepravedno zaboravljene rajske voćke, koja obiluje lekovitim svojstvima. Istina, tokom cele godine ih možemo jesti sušene, ali avgust i septembar su meseci kada ih možemo jesti sveže i koristiti sve njihove blagodeti. Ova biljka simbolizuje život, mir, blagostanje i plodnost.

Smokve su mnogima omiljeno letnje voće koje obiluje vlakanima, vitaminima i mineralima. Bogate su enzimima i antioksidansima kao i hranljivim materijama koje se gube termičkom obradom, što je još jedan od razloga zašto treba da ih jedete sveže. Sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće sa najvišim nivoom prirodnih šećera, zbog čega su izuzetan izvor energije.

Smokve blagotvorno deluju na rad i čišćenje creva, a u kombinaciji sa čašom vode pre doručka su jedan od najboljih prirodnih laksativa. Preventivno deluju na sprečavanje raka prostate, ali i raka dojke kod žena koje su u menopauzi, smanjuju holesterol, poboljšavaju pamćenje i sprečavaju anemiju. Redovno konzumiranje smokvi kod lečenja hemoroida ima isti učinak kao i konzumiranje lekova. Veoma su zdrave za kožu, leče akne, čuvaju kosti, deluju umirujuće kod upale disajnih puteva, rešavaju problem kurijih očiju. Beli mlečni sok iz smokve koristi se za uklanjanje virusnih bradavica.

Ovo mediteransko voće ublžava stres jer sadrži velike količine magnezijuma (koji čuva naš nervni sistem). Smokve pospešuju cirkulaciju, bogate su beta karotenom, pa se preporučuje da ih jedete nekoliko dana pre odlaska na sunčanje. Suva smokva je takođe veoma zdrava.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: