Nega suve kože lica u toku hladnih dana

Nega kože lica zahteva svakodnevnu brigu, posebno u hladnim danima kada je usled niskih temperatura i niske vlažnosti vazduha izložena štetnim spoljašnjim uticajima. Nedovoljan unos tečnosti čini kožu dehidriranom. Boravak u zagrejanim prostorijama, a nakon toga izlazak na hladan vazduh stvara stres našoj koži i njen odbrambeni mehanizam slabi i samim tim postaje suva, isperutana, ispucala i bolna na dodir.

Kada koža lica postane suva, može se javiti osećaj grubosti i zategnusti, pa čak i crvenilo, perutanje i svrab, a osim toga ona stvara problem i kod šminkanja. Usled nanošenja kozmetičkih preparata za ulepšavanje, koža se peruta, što ne ostavlja esteski savršen utisak. Takođe, određene fiziološke promene i medicinskа stаnjа mogu uzrokovаti suvu kožu.

Osnovni način zaštite kože jeste hidratacija, kroz dovoljan unos tečnosti (najbolje da to bude voda i minimalno 2 litra u toku jednog dana) i korišćenje preparata koji je hidriraju. Sveobuhvatna nega kože podrazumeva svakodnevno korišćenje hidratantnih krema nakon umivanja lica koje služe da zaštite kožu od negativnih spoljašnjih uticaja. Kremu birajte prema tipu kože i napravite razliku između dnevnih i noćnih krema. Noćne kreme su jače i neguju kožu dok odmaramo, a dnevne su laganije i služe kao podloga za šminku. Razne kozmetičke preparate i kreme možete zameniti prirodnim uljima, poput kokosovog ili bademovog koja imaju višestruki pozitivan uticaj na našu kožu. Savetujemo da ne koristite vlažne maramice za čišćenje lica jer su prepune alkohola, što dodatno isušuje kožu. Umesto njih koristite micelarnu vodu ili sredstva za čišćenje lica na bazi ulja. Redovno radite pilinge i trudite se da budu na prirodnoj bazi, koristite i maske, koje takođe mogu biti prirodne, tako što ćete ih pripremiti sami od namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji. Izbegavajte da se umivate sa sapunima, a ni toplom vodom, već isključivo hladnom ili mlakom.

Maska za suvu kožu

 Izmešajte pola zrele banane sa jogurtom i kašičicom meda, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i pastu nanesite na očišćeno lice, držite 15-20 minuta, isperite mlakom vodom.

Piling za ćišćenje lica

Prstohvat palente pomešajte sa kašikom meda i kružnim pokretima istrljajte lice.

Ukoliko ne možete sami da se izborite sa ovim problemom savetujemo vam da se obratite svom dermatologu koji će vam dati uputstva za dalju negu. 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: