Sutra počinje festival Slobodna zona

Četrnaesto izdanje Filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Slobodna zona je serija programa koji se baziraju na angažovanoj, savremenoj filmskoj produkciji, a čiji je cilj bavljenje aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Filmovi koji se prikazuju na ovom festivalu nude sasvim drugačije viđenje sveta daleko od holivudskog spektakla i pojednostavljivanja najdostupnijih medija.

Festival će svečano 7. novembra u 20 časova u sva tri grada otvoriti film Leto ruskog reditelja Kirila Serebrenikova. Na repertoaru će se naći preko 50 angažovanih igranih i dokumentarnih  filmova iz svih delova sveta sa više od 100 projekcija.

Festival se sastoji iz 3 programska segmenata koji uključuju Regionalnu selekciju, Žensku liniju i selekciju 14 plus. 

Selektori Regionalnog programa odabrali su jedanaest uzbudljivih ostvarenja koja pozivaju na zajedničko promišljanje i preispitivanje ličnih doživljaja prošlosti i aktivno učešće u sadašnjem trenutku. U okviru ove programske celine prikazaće se višestruko nagrađivani filmovi Aga i Srbenka.

U okviru programa Ženska linija biće prikazana četiri filma koji se bave temama suočavanja sa prošlošću, borbe protiv diskriminacije, militarizacije i nacionalizma.

U okviru selekcije 14 plus biće prikazano 5 filmova koji se bave problemima društva viđenih očima mladih iz različitih perspektiva.

Film “Tiha revolucija”

Paralelno sa glavnim filmskim programom, održava se i prateći program festivala koji uključuje različite radionice i diskusije.

Karte za festivalske projekcije u prodaji su na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati: Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda (blagajna Eventim i online), Art bioskopu Kolarac, Jugoslovenskoj kinoteci, Kombank dvorani, Domu kulture Studentski grad, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom kulturnom centru. Karte za svečano otvaranje 7. novembra i film Leto u prodaji su na blagajni Kombank dvorane, Eventima i online.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: