Napravite sami organski sapun

Osnov zdravlja jeste jak organizam koji će imati dovoljno snage da se odbrani od različitih bolesti koje vrebaju. Da bismo očuvali zdravlje veoma je važno da svakodnevno obraćamo pažnju na pravilnu ishranu, poreklo namirnica koje koristimo u ishrani, stres, ali i kozmetičke preparate koje upotrebljavamo za ličnu higijenu i negu kože.

Ljudi često zaboravljaju da se upotrebom različitih kozmetičkih preparata putem kože u organizam unose hemikalije i otrovi, zbog čega je važno obratiti pažnju na kvalitet tih proizvoda. Istina je je prirodna kozmetika skuplja od običnih proizvoda koje kupujemo, ali to ne treba da nam predstavlja prepreku, jer ih uz malo truda možemo sami napraviti.

Kako biste izgradili jak imunitet okrenite se prirodi i iskoristite sve blagodeti koje vam pruža. Donosimo vam recept za organski sapun, koji je veoma zdrav, ne zahteva velika finansijska ulaganja i koji možete veoma brzo napraviti u svojoj kuhinji.

Potrebni sastojci: glicerin (tečni ili čvrst), kalupi za sapun, eterična ulja po izboru.

Priprema: Bilo da ste kupili tečni ili čvrsti glicerin potrebno ga je prethodno rastopiti. Najbolje je da ga stavite u posudu i ubacite u mikrotalasnu na 40 sekundi na najjaču temperaturu. Zatim izvadite posudu, glicerin izmešajte i vratite sve to na još 10 sekundi. Čvrsti glicerin isecite na kocke, stavite u posudu i u mikrotalasnu da se otopi. Sa tečnim glicerinom je isti proces – 2 šolje od 2dcl sipajte u posudu i stavite u mikrotalasnu. Ukoliko nemate mikrotalasnu, glicerin možete rastopiti i na običnom šporetu.

Kada se glicerin istopio i ujednačio, u njega možete dodati eterična ulja, komadiće biljaka, soli za piling ili šta god želite (možete i prehrambenu boju ako želite da vam sapun bude u boji). Nakon što sve sastojke izmešate, potrebno je sve ostaviti da odstoji kako bi se mehurići nakupljeni u sapunu podigli, odnosno “izbili” na površinu. Kada se mehurići podignu, masu slobodno poprskajte alkolohom koji će ih potpuno uništiti.

Gotovu smesu sipajte u kalupe i ostavite da se dobro ohladi. Najbolje je smesu staviti u frižider jer će tada vađenje sapuna biti mnogo lakše. Sapune ostavite da prenoće u frižideru, a nakon toga ih izvadite iz kalupa i upakujte po želji.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: