Mezestoran Dvoriste – Mediteranska oaza u centru Beograda

Ukoliko ste se uželeli mora, svežeg tzatzikija, domaćeg vina sa Krita, najlepših ukusa, mirisa i nota u ambijentu Grčke, ne morate putovati stotinama kilometra, već ćete pravu mediteransku oazu naći u centru Beograda. Sakriven od gradske vreve, ušuškan u hladu između zgrada u Svetogorskoj ulici, smestio se ovaj restoran u kom ćete, čim kročite u njegovu baštu, zaboraviti da se nalazite u našem glavnom gradu.

Ovaj autentičan restoran donosi u Beograd jednostavnu, kreativnu kuhinju koja svojim pristupom poštuje pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. Kako i samo ime govori, zasniva se na konceptu malih tanjira – mezetluka, koji pozivaju na druženje, razmenu ideja, ukusa, aroma i ljubavi. Poznato je da je mediteranska kuhinja veoma zdrava, pravilno izbalansirana i zasnovana na sezonskim namirnicama, što je čini posebnom.

U ovom gastronomskom raju osetićete čari neobičnih začina, svežinu namirnica i domaćeg vina. Maslinovo ulje kao osnova i početak pripreme jela stiže iz porodičnih maslinjaka iz sela Kritsa na Kritu, letnje rezidencije kralja Minosa. Raznovrsni začini, kombinacije ukusa i autentična jela povešće vas na put oko Mediterana od Jadrana preko Grčke, Andaluzije sve do Bliskog Istoka.

Bez obzira da li se odlučite da ovo putovanje započnete blago zepečenim feta sirom, Lahmadžunom – po jermenskom receptu (jagnjeće mleveno meso i povrće na grčkoj ‘’piti“), kroketima od tikvica, rolnicama sa gamborima i kozicama ili bilo kojim mezetlukom sa menija, verujemo da će sva vaša čula uživati. Ne propustite da probate sveže dagnje u sosu od paradajza sa fetom i bosiljkom, kao ni domaće pljukance sa gamborima i čeri paradajzom. Ukoliko ste ljubitelji mesa, obradovaće vas giros, kebab ili biftek. Naravno, na meniju se nalazi i riba. U svakom slučaju ostavite mesta za dezert – kremptite za koje u restoranu tvrde da su najbolje u gradu. Hrskave kore, sladak fil, sa dodatkom višnje oduševiće vas i ostaviti nezaboravan ukus na vašim nepcima. Uz metaxu, ouzo i veliki izbor vina, uživanje će biti potpuno.

Savršen spoj ukusa, ambijenta i usluge ne čudi ako znate da je restoran otvorio Mirko Butulija, koji ima višedecenijsko ugostiteljsko iskustvo – od konobara do šefa kuhinje. Ugostiteljstvom je počeo da se bavi još u sedmom razredu osnovne škole u porodičnom restoranu u Rovinju. Nakon toga radio je na Kipru, Kritu, Mikonosu i drugim grčkim ostrvima u prestižnim restoranima gde je imao priliku da sarađuje sa mnogim svetski priznatim šefovima. Život u Istri i na Kritu razvio je kod njega ljubav prema Mediteranu, filozofiji mediteranskog života i ishrane, a svoju ljubav uspešno je preneo i na svoj beogradski restoran.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: