![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Ukoliko ste se uželeli mora, svežeg tzatzikija, domaćeg vina sa Krita, najlepših ukusa, mirisa i nota u ambijentu Grčke, ne morate putovati stotinama kilometra, već ćete pravu mediteransku oazu naći u centru Beograda. Sakriven od gradske vreve, ušuškan u hladu između zgrada u Svetogorskoj ulici, smestio se ovaj restoran u kom ćete, čim kročite u njegovu baštu, zaboraviti da se nalazite u našem glavnom gradu.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Ovaj autentičan restoran donosi u Beograd jednostavnu, kreativnu kuhinju koja svojim pristupom poštuje pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. Kako i samo ime govori, zasniva se na konceptu malih tanjira – mezetluka, koji pozivaju na druženje, razmenu ideja, ukusa, aroma i ljubavi. Poznato je da je mediteranska kuhinja veoma zdrava, pravilno izbalansirana i zasnovana na sezonskim namirnicama, što je čini posebnom.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
U ovom gastronomskom raju osetićete čari neobičnih začina, svežinu namirnica i domaćeg vina. Maslinovo ulje kao osnova i početak pripreme jela stiže iz porodičnih maslinjaka iz sela Kritsa na Kritu, letnje rezidencije kralja Minosa. Raznovrsni začini, kombinacije ukusa i autentična jela povešće vas na put oko Mediterana od Jadrana preko Grčke, Andaluzije sve do Bliskog Istoka.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Bez obzira da li se odlučite da ovo putovanje započnete blago zepečenim feta sirom, Lahmadžunom – po jermenskom receptu (jagnjeće mleveno meso i povrće na grčkoj ‘’piti“), kroketima od tikvica, rolnicama sa gamborima i kozicama ili bilo kojim mezetlukom sa menija, verujemo da će sva vaša čula uživati. Ne propustite da probate sveže dagnje u sosu od paradajza sa fetom i bosiljkom, kao ni domaće pljukance sa gamborima i čeri paradajzom. Ukoliko ste ljubitelji mesa, obradovaće vas giros, kebab ili biftek. Naravno, na meniju se nalazi i riba. U svakom slučaju ostavite mesta za dezert – kremptite za koje u restoranu tvrde da su najbolje u gradu. Hrskave kore, sladak fil, sa dodatkom višnje oduševiće vas i ostaviti nezaboravan ukus na vašim nepcima. Uz metaxu, ouzo i veliki izbor vina, uživanje će biti potpuno.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Savršen spoj ukusa, ambijenta i usluge ne čudi ako znate da je restoran otvorio Mirko Butulija, koji ima višedecenijsko ugostiteljsko iskustvo – od konobara do šefa kuhinje. Ugostiteljstvom je počeo da se bavi još u sedmom razredu osnovne škole u porodičnom restoranu u Rovinju. Nakon toga radio je na Kipru, Kritu, Mikonosu i drugim grčkim ostrvima u prestižnim restoranima gde je imao priliku da sarađuje sa mnogim svetski priznatim šefovima. Život u Istri i na Kritu razvio je kod njega ljubav prema Mediteranu, filozofiji mediteranskog života i ishrane, a svoju ljubav uspešno je preneo i na svoj beogradski restoran.