Značaj masaže beba i negujućeg dodira

Dodir je prvi osećaj koji beba razvija još dok je u maminom stomaku.  Ujedno je i jedan od najsnažnijih elemenata bondinga (povezivanje mame i bebe pomoću dodira, mirisa i zvuka) i od izuzetnog je značaja za život i razvoj bebe. Da bi se dete razvilo u zdravo biće veoma je važno da njegova potreba za emocionalnim dodirom i povezanošću bude zadovoljena. Mame instinktivno grle svoje bebe, maze ih i nose u naručju i taj blizak fizički kontakt i negujući dodir pun ljubavi deluju umirujuće i opuštajuće i na mamu i na bebu.

Dodir je esencijalan za razvoj bebe i kontakt “koža na kožu” omogućava i mami i bebi da koriste sva svoja čula da bi uspostavile, razvile i negovale ovu posebnu i veoma važnu vezu. Negujući dodir tokom masaže pospešuje proces bondinga i povezivanja, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, razvija poverenje, osećaj sigurnosti i prihvatanja.

Kroz dodir pun ljubavi i poštovanja, kroz kontakt oči u oči, naš jedinstveni miris, glas i prisutnost u trenutku masaže, bolje se povezujemo sa našom bebom, prepoznajemo njene potrebe i znake koje nam šalje. Na taj način učimo kako najadekvatnije da odgovorimo na te znake i pružimo bebi upravo ono što joj je u datom trenutku potrebno. U tom procesu IAIM masaža ima poseban značaj. Pod ovim pojmom se podrazumeva jedinstven program koji u sebi sadrži komponente švedske i indijske masaže, joge za bebe i refleksologije.

Razgovarali smo sa Dragicom Lazarević, sertifikovanim IAIM instruktorom za masažu beba, strukovnim radnim terapeutom i mamom pre svega, o tome koliko su masaža i negujući dodir važni za razvoj bebe, kao i o IAIM programu.

Ovaj program je poseban zbog toga što je na časovima masaže roditelj taj koji masira svoju bebu, dok licencirani instruktor (CIMI – Certified Infant Massage Instructor) sve pokrete i rutinu masaže pokazuje na lutki. Ovde je akcenat stavljen na bondingu i povezivanju roditelja sa svojom bebom i upravo taj blagotvorni dodir treba da bude povezan sa srećnim licem, glasom i mirisom roditelja. Obuka je namenjena roditeljima beba do 12 meseci, roditeljima prevremeno rođenih beba, dece sa posebnim potrebama i usvojiteljskim porodicama.

Kada roditelji masiraju svoju bebu oni uče kako i na koji način beba govori “da” i “ne” samoj masaži i uče da poštuju bebine granice i izbor. Na taj način osnažuju svoj senzibilitet i osećaj sigurnosti u svoje roditeljstvo. Kada jednom nauče kako da masiraju svoju bebu, roditelji je mogu masirati svakodnevno i narednih godina, kako bude rasla.

IAIM (International Association of Infant Massage), odnosno Međunarodna asocijacija za masažu beba ima za cilj da promoviše blagotvorni dodir i komunikaciju kroz treninge, edukaciju i istraživanja kako bi roditelji, staratelji i deca u celom svetu bili voljeni, cenjeni i poštovani.

Pozitivna interakcija koju beba i roditelji razvijaju tokom časova obuke masaže i kasnije kada nastave sa masažom u svojim domovima ogleda se u produbljivanju njihove veze, promovisanju bondinga i povezivanja, kao i verbalne i neverbalne komunikacije. Korišćenje svih čula u procesu povezivanja, razvijanje empatije, ljubavi, negujućeg dodira, prihvatanja, poštovanja i poverenja, kao i ranog kontakta sa oba roditelja daju bebi potrebnu čvrstu osnovu za razvoj samosvesti, samopoštovanja, samopouzdanja kao i poštovanja drugih. Sve ove komponente imaju uticaj i na razvoj emocionalne inteligencije.

Masaža bebe stimuliše bebin nervni sistem, imuni sistem, digestivni, endokrini, respiratorni i kardiovaskularni sistem. Takođe utiče i na rast i razvoj mišića i njihov tonus, a stimulacija vestibularnog sistema utiče na pravilan razvoj telesne šeme i svesnosti kao i koordinacije i balansa. Masaža ima veliki uticaj na stimulaciju umne i telesne svesnosti.

Specifična rutina masaže omogućava bebi olakšanje. Pomaže joj da lakše podnese grčeve, gasove, rast zubića kao i mišićnu napetost. Na časovima masaže uči se i posebna rutina masaže za ublažavanje grčeva i gasova.

Relaksacija se ogleda u poboljšanom obrascu spavanja. Beba bolje spava i mnogo lakše se umiruje. Masaža pomaže i normalizaciji mišićnog tonusa, poboljšava fleksibilnost, poboljšava sposobnost samoumirivanja, ublažava emocionalni stres, umanjuje hipersenzitivnost i hiperaktivnost, redukuje nivo kortizola (hormona stresa), a stimuliše i antistres hormone (oksitocin i serotonin).

IAIM masaža pomaže i očevima da, od samog rođenja bebe uspostave dobru komunikaciju i povežu se sa njom. Takođe utiče pozitivno i na starije braću i sestre da što lakše i bolje prihvate novog člana porodice što dovodi do smanjenja međusobnog rivaliteta. Što je veće njihovo angažovanje to je veća povezanost i poštovanje između njih, a na taj način se poboljšava komunikacija i empatija.

Na časovima IAIM masaže beba je najbolji učitelj svom roditelju, roditelj je najbolji stručnjak za svoju bebu dok je instruktor podrška ovom jedinstvenom i neprocenjivom iskustvu.

Ukoliko i vi želite da naučiti da masirate svoju bebu, prijave za onlajn obuku su otvorene, a sve informacije možete dobiti na Instagram profilu u nastavku.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: