
Najbolja odbrana od virusa i prehlada koji nas vrebaju u hladnim jesenjim i zimskim danima je jačanje organizma pravilnom, uravnoteženom ishranom i unošenjem dovoljnih količina voća i povrća, kao i ostalih zdravih namirnica. Svi znamo koliko su beli luk, limun, med i đumbir pojedinačno zdravi i koliko su značajni u borbi protiv raznih bolesti , ali bićete iznenađeni koliko je mešavina ova 4 sastojka delotvorna na vaš organizam. Uvrstite u svoje svakodnevne rituale uzimanje jedne kašike ove čudesne i lekovite kombinacije sastojaka i bićete zadivljeni koliko će se vaš imuni sistem poboljšati.
Beli luk
Beli luk je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, koji se koristi za suzbijanje prehlade i gripa, a korisno je konzumirati ga preventivno, snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Izuzetan je u podizanju imunog sistema i proizvodnji antitela u organizmu, a njegovim redovnim konzumiranjem sprečavate pojavu raka. Efikasan je u otklanjanju umora, nesanice, popravlja raspoloženje i moćan je u borbi protiv gljivičnih infekcija i raznih drugih bolesti.
Limun
Limun je citrusno voće poznato kao “super hrana” bogato vitaminima C, A, B1, B6, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, folnom kiselinom i drugim nutritijentima. Pripisuju mu se razna lekovita svojstva, odlično reguliše krvni pritisak, probavu, prirodni je antiseptik i antioksidant, jača imuni sistem, šećer u krvi možete smanjiti čak i do 30% redovnim konzumiranjam limunovog soka, koristi se za negu lepote, vrlo je efikasan u gubljenju kilograma i kao prevencija protiv raznih drugih bolesti.
Med
Med je prirodna poslastica sa višestrukim lekovitim svojstvima. Bogat je ugljenim hidratima, a najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom, koji predstavljaju energetski materijal. Sadrži brojne enzime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja, organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija. Pozitivno utiče na očuvanje zdravlja zuba, snižava holesterol, koristi se protiv infekcija, za jačanje imuniteta, kao i u borbi protiv drugih bolesti.
Đumbir
Đumbir je tropska začinska biljka, specifičnog mirisa i ukusa. Ima široku upotrebu u kuhinji, a vekovima unazad se koristi u medicinske svrhe i klasifikovan je kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Koren od đumbira postao je popularan poslednjih godina kao moćna antikancerogena namirnica. Prepun je vitamina i minerala, podstiče rad metabolizma, sagorevanje masti, koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa, poboljšava pamćenje, uništava mikroorganizme pa je poznat kao antiseptik. Đumbir je snažan antioksidant koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
U tekstu smo vam naveli neka od lekovitih svojstava ovih namirnica i neke od bolesti na koje blagotvorno utiču. Ukoliko ste shvatili važnost redovnog konzumiranja ove 4 namirnice, znate da već danas treba da ih uvrstite u svoje svakodnevne rituale, a kako bismo vam olakšali njihovu upotrebu, pripremili smo vam recept za lekovitu mešavinu koja će preporoditi vaš organizam.
Med sa belim lukom, limunom i đumbirom
Potrebno:
- 1 kilogram prirodnog pčelinjeg meda (bilo koje vrste)
- 2 srednja korena đumbira
- 10 čena belog luka
- sok od 5 ceđenih limuna
Priprema:
U staklenu teglu stavite pola kilograma meda. Korene đumbira dobro operite, oljuštite i izrendajte ih u teglu. Zatim dodajte sok od ceđenih limuna, sitno iseckan beli luk i med. Dobro promešajte kako bi se sastojci u potpunosti sjedinili. Preporučuje se da konzumirate ovu mešavinu svakoga dana. Poželjno je da kašičica bude plastična ili drvena.