Mešavina od 4 moćna sastojka – čudo za vaš imuni sistem

Najbolja odbrana od virusa i prehlada koji nas vrebaju u hladnim jesenjim i zimskim danima je jačanje organizma pravilnom, uravnoteženom ishranom i unošenjem dovoljnih količina voća i povrća, kao i ostalih zdravih namirnica. Svi znamo koliko su beli luk, limun, med i đumbir pojedinačno zdravi i koliko su značajni u borbi protiv raznih bolesti , ali bićete iznenađeni koliko je mešavina ova 4 sastojka delotvorna na vaš organizam. Uvrstite u svoje svakodnevne rituale uzimanje jedne kašike ove čudesne i lekovite kombinacije sastojaka i bićete zadivljeni koliko će se vaš imuni sistem poboljšati.

Beli luk 

Beli luk je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, koji se koristi za suzbijanje prehlade i gripa, a korisno je konzumirati ga preventivno, snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Izuzetan je u podizanju imunog sistema i proizvodnji antitela u organizmu, a njegovim redovnim konzumiranjem sprečavate pojavu raka. Efikasan je u otklanjanju umora, nesanice, popravlja raspoloženje i moćan je u borbi protiv gljivičnih infekcija i raznih drugih bolesti.

Limun

Limun je citrusno voće poznato kao “super hrana” bogato vitaminima C, A, B1, B6, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, folnom kiselinom i drugim nutritijentima. Pripisuju mu se razna lekovita svojstva, odlično reguliše krvni pritisak, probavu, prirodni je antiseptik i antioksidant, jača imuni sistem, šećer u krvi možete smanjiti čak i do 30% redovnim konzumiranjam limunovog soka, koristi se za negu lepote, vrlo je efikasan u gubljenju kilograma i kao prevencija protiv raznih drugih bolesti.

Med 

Med je prirodna poslastica sa višestrukim lekovitim svojstvima. Bogat je ugljenim hidratima, a najviše prostim šećerima glukozom i fruktozom, koji predstavljaju energetski materijal. Sadrži brojne enzime, skoro sve vitamine i minerale, eterična ulja, organske kiseline koje blagotvorno utiču na organe za varenje i potpomažu apsorpciju hranljivih materija. Pozitivno utiče na očuvanje zdravlja zuba, snižava holesterol, koristi se protiv infekcija, za jačanje imuniteta, kao i u borbi protiv drugih bolesti.

Đumbir

Đumbir  je tropska začinska biljka, specifičnog mirisa i ukusa. Ima široku upotrebu u kuhinji, a vekovima unazad se koristi u medicinske svrhe i klasifikovan je kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Koren od đumbira postao je popularan poslednjih godina kao moćna antikancerogena namirnica. Prepun je vitamina i minerala, podstiče rad metabolizma, sagorevanje masti, koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa, poboljšava pamćenje, uništava mikroorganizme pa je poznat kao antiseptik. Đumbir je snažan antioksidant koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

U tekstu smo vam naveli neka od lekovitih svojstava ovih namirnica i neke od bolesti na koje blagotvorno utiču. Ukoliko ste shvatili važnost redovnog konzumiranja ove 4 namirnice, znate da već danas treba da ih uvrstite u svoje svakodnevne rituale, a kako bismo vam olakšali njihovu upotrebu, pripremili smo vam recept za lekovitu mešavinu koja će preporoditi vaš organizam.

Med sa belim lukom, limunom i đumbirom

Potrebno:

  • 1 kilogram prirodnog pčelinjeg meda (bilo koje vrste)
  •  2 srednja korena đumbira
  • 10 čena belog luka 
  • sok od 5 ceđenih limuna

Priprema:

U staklenu teglu stavite pola kilograma meda. Korene đumbira dobro operite, oljuštite  i izrendajte ih u teglu. Zatim dodajte sok od ceđenih limuna, sitno iseckan beli luk i  med. Dobro promešajte kako bi se sastojci u potpunosti sjedinili. Preporučuje se da konzumirate ovu mešavinu svakoga dana. Poželjno je da kašičica bude plastična ili drvena.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: