Kako se rešiti zanoktica

Šake su jedna od prvih stvari koju primetimo kod sagovornika, a uredni nokti pokazatelj čistoće, brige i nege. Jedan od čestih problema sa kojima se srećemo kada su ruke u pitanju su dosadne i uporne zanoktice koje kvare izgled naših noktiju.

Zanoktica je upalni proces koji se nalazi na korenu nokta. Nastaje tako što tanka koža koja pokriva koren nokta naglo počne da puca. To pucanje kožice javlja se zato što nokat raste mnogo brže nego koža oko njega, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja. Samim tim ona puca i stvaraju se bolne ranice.

Uzrok za pojavu zanoktica je najčešće suva koža, ali ponekad ih zna prouzrokovati i nepravilan manikir, razna hemijska sredstva ili nedostatak minerala i vitamina u telu. Najčešće se javljaju u zimskom periodu zbog suvog i hladnog vazduha koji nepovoljno deluju na kožu. A kako je koža oko noktiju jako tanka i osetljiva, važna je prevencija nastanka zanoktica.

Kožu koja se nalazi oko noktiju treba svakodnevno hidrirati hranljivom kremom i uljima. Na taj način osiguraćete dovoljno vlažnosti kako bi koža bila što elastičnija. Posebno je važno naneti ulje na zanoktice pre spavanja, kako bi koža što duže upijala hranljive materije, a za još bolji rezultat stavite rukavice nakon nanošenja ulja i prespavajte sa njima.

Ruke je potrebno zaštititi kad god ste u mogućnosti za to. Izbegavajte da perete ruke vrućom vodom jer ona izvlači svu vlagu iz kože. Kada čistite stan i koritite hemikalije ili perete nešto vrućom vodom obavezno koristite zaštitne rukavice, kako bi zaštitili kožu.

Ako se zanoktice na rukama ipak pojave, prvo ih omekšajte u mlakoj vodi
i nakon toga metalnim guračem ili drvenim štapićem pogurajte prema noktu. Nemojte ih nikako seći jer bi tako rizikovali da se izložite raznim infekcijama koje one sprečavaju. Možete skratiti samo višak kože nakon potiskivanja koji je ostao. Nikada nemojte deliti ni sa kim pribor za manikir kako biste izbegli infekcije.

Poznato je da ishrana utiče na zdravlje noktiju i zanoktica. Zato jedite ribu, žitarice, voće i povrće, odnosno sve namirnice bogate vitaminima A, B, C, D i E. Obezbedite organizmu dovoljno cinka i kalcijuma i izbegavajte alkohol i šećer.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: