Da li znate šta je “vranilovka”

Divlji origano, u narodu poznatiji kao vranilovka, vranilova trava, mravinac, bakina trava, dobra misel, divlji mažuran, džodžan, je lekovita biljka koju bi svako od nas trebao da ima u svom domu. Najčešće se koristi u obliku čaja ili uljanih kapi koje možemo sami napraviti.

Vranilova trava je autohtona biljka mediteranskih regiona južne Evrope i centralne i južne Azije, ali moguće je uzgajati je u bilo kom regionu umerene klime. Latinski naziv za ovu biljku je Origanum vulgare.

Ova aromatična biljka, pomalo opora i gorka, prirodni je lek za nesanicu i opuštanje, grčeve, stomačne tegobe, plućne bolesti i higijenu usta. Takođe se koristi za lečenje urinarnih infekcija i upala vezanih za urinarni trakt.

S obzirom na to da se eterično ulje ove biljke izlučuje preko sluzokože, a ima jaka antiseptična dejstva, korisna je i kod infekcija grla, sinusa i desni. Vranilova trava osim antiseptičnog dejstva deluje i antigljivično. Zato se smatra idealnom u borbi protiv kandidijaze. Po svojim svojstvima smatra se najmoćnijim prirodnim antibiotikom, a naročito je efikasna protiv bakterija iz roda stafilokoka. Dobre efekte ulje vranilovke pokazalo je i protiv ešerihije koli, salmonele i drugih čestih bakterija.

Ukoliko pijete čaj od divljeg origana on će imati pozitivna dejstva na lečenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što je ekcem, osip i bradavice, ali ga pijte u umerenim dozama jer prevelika doza ovog čaja omamljuje.

Prilikom upotrebe ulja divljeg origana potrebno je da se vodi računa zbog toga što pored bakterija koje su patogene, može da uništi bakterije koje su prirodno prisutne u organizmu. Iz tog razloga neophodno je da se prati uputstvo za upotrebu preparata ili konsultuje sa farmaceutom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: