Crveni ruž – sinonim za senzualnost, ženstvenost i seksepil

Vekovima unazad žene su koristile crveni karmin. Istorija karmina je duga i zabavna, a kroz vreme značenje mu se menjalo. Ljubav prema postizanju ženstvenog izgleda vodi nas u davno egipatsko doba u kom su žene veoma vodile računa o negovanju lepote. U drevnoj Grčkoj, karmin se smatrao skandaloznim i koristile su ga uglavnom prostitutke. U vreme Rimskog carstva, karmine su nosili pripadnici oba pola i bio je oznaka klasne pripadnosti. U srednjovekovnoj Engleskoj žene koje su se šminkale bile su smatrane đavoljim sledbenicama,  karmini su pravljeni i od različitih otrovnih supstanci, a danas ne postoji moderna žena koja ne koristi ruževe, a nezaobilazan je karmin u crvenoj boji.

Ne postoji nijedan drugi komad šminke koji je toliko efektan, prefinjen i popularan kao crveni karmin, a prva asocijacija na ovu boju je ženstvenost, senzualnost i seksipilnost. Koristile su ga Merlin Monro, kraljica Elizabeta I, za koju se veruje da ga je nosila i dok je na samrti ležala u postelji, jer se smatralo da ima životvorne moći, Elizabet Tejlor, kao i današnje poznate dame koje na crvenom tepihu često možemo videti sa crvenim ružem na usnama.

Osnovno pravilo pri odabiru crvenog ruža, koji se javlja u mnogo različitih nijansi, je da žene svetlije kose i kože biraju svetlije nijanse crvenog ruža, dok su za crnokose i brinete rezervisane tamne nijanse crvenog ruža. Crvenokosama najbolje pristaje žarko crvena.

Kombinacije crvenog ruža sa ostatkom šminke su beskonačne, a sigurni smo da svaka žena u svom neseseru ima barem jednu nijansu ovog karmina. Ruž u ovoj boji možete nositi u elegantnim prilikama, podjednako kao i u svakodnevnim, kežual ili poslovnim varijantama, nezavisno od stajlinga.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: