Arganovo ulje: marokansko tečno zlato iz koštica u svrhu lepote

Ako ste od onih žena koje vole da se neguju koristeći darove prirode, verovatno ste već čuli za dobrobiti arganovog ulja.

Argan ili “drvo života” kako ga mnogi zovu dragocena je blagodet prirode i raste samo u jugozapadnom delu Maroka. Berberi, starosedeoci Maroka vekovima koriste ovo drvo za ogrev, njegove plodove koriste u ishrani, ali i za negu i ulepšavanje, čak i kao lek za mnoge bolesti. Tek u poslednjih par godina, zahvaljujući farmaceutskim i kozmetičkim kućama koje su popularizovale ovu biljku ono je postalo aktuelno i kod nas.

Arganovo ili marokansko ulje sadrži prirodne antioksidanse i bogato je vitaminom E, a dobija se iz oraščića, plodova drveta argana koji su jajolikog oblika, veličine šljive, a tokom sazrevanja menjaju boju od zelene do jasno žute. Žene ručno beru i strpljivo sakupljaju oraščiće, razbijaju ih kamenom i koštice koje se nalaze u oraščiću melju u gustu pastu. Nakon toga pastu cede kako bi dobile ulje. To je vrlo zahtevan i dugotrajan postupak, što ovo ulje čini vrednim i retkim finalnim proizvodom.

Budući da žene uvek teže da održe kožu mladom, obradovaće ih da je arganovo ulje veoma delotvorno u borbi protiv starenja. Ovo ulje sadrži i linoleinsku kiselinu, kao i esencijalne masne kiseline koje zajedno imaju vrlo važnu ulogu za obnavljanje ćelijskih struktura, oštećenih uticajem različitih spoljašnjih i unutrašnjih faktora jer je bogato karotenima.

Njegova primena je široka, pa se koristi i kao zaštita od klimatskih uslova, za zaštitu osetljive dečije kože, za zaceljivanje ekcema, prevenciju strija tokom trudnoće, kao i za masažu reumatoidnog artritisa. Odlično je i za negu kose i noktiju. Osim arganovog ulja koje se koristi u svrhu lepote, postoji i jestivo arganovo ulje koje je veoma zdravo, olakšava probavu, snižava nivo holesterola, blagotvorno deluje  na rad jetre i kardiovaskularni sistem, jača imunitet, podstiče cirkulaciju, poboljšava kapacitet mozga, deluje kao prirodni afrodizijak, a efikasno je i u borbi protiv gojaznosti.

Ovo tečno zlato se smatra jednim od najkvalitetnijih kozmetičkih ulja, pa je za 500 mililitara arganovog ulja boljeg kvaliteta potrebno izdvojiti između 200 i 270 eura. Način proizvodnje diktira cenu ulja, pa je najcenjenije ono ulje dobijeno iz neprženih semenki argana. 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: