Sutra se slave Mladenci

Svi parovi koji su se venčali u prethodnih godinu dana, sutra proslavljaju Mladence. Da li znate kako je nastao ovaj praznik?

Praznik Svetih četrdeset mučenika, koji je u narodu poznat kao Mladenci, obeležava se 22. marta, a posvećen je uspomeni na stradanje mladih vojnika koji su za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani i položili život za veru u Isusa Hrista 320. godine.

Svi ovi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u svom domu primaju goste koji im donose poklone i na taj način im pomažu na početku života u bračnoj zajednici.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačica, koji se nazivaju mladenčići. Kolačići se premazuju medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta, tako da trpeza tog dana mora biti posna. Običaj je bio da na Mladence dolaze svi gosti koji su bili i na venčanju, međutim danas mladi supružnici ovaj datum obeležavaju u užem krugu porodice i prijatelja.

Ukoliko odlazite u goste na Mladence, verovatno se pitate šta da odnesete na poklon. Za Mladence se često poklanjaju mali kućni aparati, pribor za kuhinju ili neki detalj za dom. Ukoliko znate šta je potrebno mladom paru, izbor vam je olakšan. Ali ne zaboravite da je mnogo važnije od vrednosti poklona, trud i pažnja koju ste izdvojili za svoje drage prijatelje.

A ukoliko vi sutra slavite Mladence, u nastavku pogledajte recept za mladenčiće.

Potrebno: 1 kg brašna, 1 kockica svežeg kvasca, 50 ml vode, 4 kašike ulja2 kašike šećera, 3 kašike meda, med za premazivanje i kašičica soli.

Priprema:

Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite 40 mladenčića. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene. Ispečene mladenčiće premažite medom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: