Počinje Beogradski festival igre pod sloganom “Emocije”

Poznata manifestacija, međunarodni festival umetničke igre održaće se od 22. marta do 12. aprila, a glavni program festivala odvijaće se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu. Publici će se predstaviti 16 trupa iz 11 zemalja, sa ukupno 19 koreografskih komada, kao i 25 sola i dueta.

Šesnaesto izdanje Beogradskog festivala održaće se pod sloganom “Emocije”, a ljubitelji vrhunske umetnosti imaće priliku da “obnove najbolja ljudska osećanja”. Umesto balerina zaštitni znak manifestacije je “bočica” jer je umetnost najbolji lek protiv otrova koji nas okružuju, zato je ovogodišnja manifestacija obojena “emocijama”.

Zemlje učesnice su Francuska, Belgija, Italija, Španija, Nemačka, SAD, Izrael, Kanada, Holandija, ali i Južna Afrika i Severna Koreja.

16. Beogradskom festivalu prethodila je tradicionalna revija filmova Dani igre u Kinoteci, koja je održana od 25. do 29. januara, kao i brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja. Otkrivajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je na putu do šesnaeste godine, pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 350 koreografskih ostvarenja, dok poslednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Manifestacija pruža nemerljivu podršku svim zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Dragocene informacije i kontakt sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

Šesnaesti Beogradski festival igre 24. marta u centru “Sava” otvoriće zvezda britanskog i svetskog baleta Vivijana Durante i predstava “Nesrećan slučaj” Holandskog teatra igre.

Ostatak programa možete pogledati na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: