Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Šesti put zaredom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka priređuju reviju filmskih ostvarenja pod nazivom Dani igre. Na programu je ukupno 10 projekcija u periodu od 25. do 29. januara.

Dani igre počinju predstavom “Igra” koja je snimljena filmskom tehnikom. Radi se o komadu čuvenog švedskog koreografa Aleksandera Ekmana rađenog za Balet pariske Opere. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano prošle godine na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da napusti scenu na kojoj je kreirano. Predstava evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, čijeg značaja postajemo svesni tek sa odrastanjem.

Na programu će se naći i ostvarenje “Pustinjski igrač”, istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji rizikuju živote i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene onlajn video snimke, oni “skidaju” korake bezvremenih legendi, poput Majkla Džeksona, Džina Kelija i Rudolfa Nurejeva.

U okviru jubileja Ingmara Bergmana, stogodišnjice rođenja slavnog švedskog reditelja, nastao je umetnički film “Bergman u oku koreografa”, u kojem četiri najinovativnija švedska koreografa opisuju Bergmana kroz  jedinstvene performanse.

Najavljen je i film “Opera u Parizu”, inspirisan turbulentnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, kao i “Baletski igrači”, klasična priča o odrastanju mladih umetnika koja prati sudbinu nekoliko dečaka koji su odlučili da im balet postane profesija.

Na programu će se naći i filmovi “Glavna scena” i “Ostavi poslednju igru”, koji su se našli na listi američkog časopisa “Cosmopolitan” među ukupno deset filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru.

Revijom Dani igre biće najavljen 16. Beogradski festival igre koji će, pod sloganom “Emocije”, biti održan od 22. marta do 12. aprila, a predstaviće se ukupno 16 trupa iz 11 zemalja.

U nastavku pogledajte repertoar:

25.01. 19 časova | Igra

25.01. 21 časova | Pustinjski igrač

26.01. 18 časova | Bergman u oku koreografa

26.01. 20 časova| Igra

27.01. 18 časova | Baletski igrači

27.01. 20 časova | Opera u Parizu

28.01. 18 časova | Pustinjski igrač

28.01. 20 časova | Glavna scena

29.01. 18 časova | Opera u Parizu

29.01. 20 časova | Ostavi poslednju igru

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: