“Muzika berlinskog dvora” i Kristof Urbanec u Narodnom muzeju

“Muzika Berlinskog dvora” je program koji će za publiku upriličiti Kristof Urbanec, poznati austrijski solista na viola da gambi koji će uz pratnju ansambla Beogradski barok nastupati u petak 1. marta od 20 časova u atrijumu Narodnog muzeja.

Program koji će umetnici izvesti na koncertu predstavlјa izbor dela nekoliko nemačkih kompozitora iz sredine 18. veka koji su bili u vezi sa dvorom čuvenog kralјa Fridriha Velikog i pripadaju takozvanom osećajnom stilu. Ove kompozicije će po prvi put biti uživo izvedene u Srbiji.

Kristof Urbanec (Christoph Urbanetz) jedan je od najistaknutijih evropskih gambista srednje generacije, a njegovi nastupi se mogu čuti u muzičkim centrima širom kontinenta. Osvojio je brojne nagrade na najznačajnijim muzičkim takmičenjima za viola da gambu i učestvovao u projektima vodećih ansambala za ranu muziku.

S obzirom da je viola da gamba kod nas malo poznat instrument, trenutno postoji samo jedan aktivan izvođač – gambista Srđan Stanić koji je član ansambala Beogradski barok i Renesans. Beogradski barok postoji od 2003. i fokusiran je na muziku 17. i 18. veka, a poznati su i po tome što sviraju na replikama instrumenata iz tog doba.

Ulaz na koncert je slobodan.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: