Moja genijalna prijateljica

Danas vam donosimo preporuku za dirljiv serijal romana italijanske književnice Elene Ferante. Odavno neki ženski roman nije dobio toliku pažnju javnosti. Najeminentniji svetski književni časopisi ocenili su da su ova četiri romana remek-delo savremene proze. Romani su brzo osvojili publiku i postali međunarodni književni fenomen, pa kako to obično biva, ove jeseni nas očekuje i serija po njima.

Roman „Moja genijalna prijateljica“ je duboka i iskrena priča o ženskom prijateljstvu u kojem će se svaka čitateljka pronaći. On je prvi od četiri romana koji se nazivaju „Napuljske priče“, a koji predstavljaju priču o dve prijateljice koje prolaze zajedno kroz sve životne faze tokom šezdesetak godina.

Roman počinje Lilinim nestankom i odlukom Elene da započne priču o svojoj prijateljici, vraćajući se u njihovo detinjstvo u Napulju pedesetih godina prošlog veka. Sa jedne strane nalazi se siromaštvo, a sa druge bogata mašta dve devojčice koje su po svemu različite, ali neraskidivo povezane.

„Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno.“

–The Guardian

Drugi roman „Priča o novom prezimenu“ vodi nas u vreme kada su Elena i Lila u svojim dvadesetim godinama. Sazrevajući, one i dalje neguju složenu uzajamnu vezu koja ih povremeno čini bliskim, a povremeno udaljava jednu od druge.

Treći roman „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ dovodi nas u sedamdesete godine dvadesetog veka. Glavne junakinje su odrasle žene i vode potpuno različite živote, ali i dalje neraskidivo povezane.

“Njeni romani su snažno i žestoko lični, pa se pred čitaocem nižu ispovesti koje on uopšte ne očekuje.“

–The New Yorker

Izdavačka kuća Booka ove nedelje izdala je dugo očekivani četvrti, poslednji nastavak ove tetralogije, roman „Priča o izgubljenoj devojčici“, koji donosi finale ove književne sage.

Paralelno sa velikim uspehom romana koji su prevedeni na 40 jezika i prodati u više miliona primeraka, raslo je i interesovanje za književnicu koja stoji iza njih. Uprkos naporima svetskih novinara, do danas nije sasvim jasno ko je Elena Ferante koju smatraju najznačajnim savremenim italijanskim piscem. Magazin „Time“ uvrstio ju je 2016. godine među sto najuticajnijih osoba na svetu, a ona uspešno krije svoj identitet i mističnošću dovodi do još većeg interesovanja za sebe i svoja dela.

S obzirom na veliki uspeh tetralogije ne čudi želja producentske kuće HBO da ekranizuje roman „Moja genijalna prijateljica“. Međutim, ono što je neočekivano je da je HBO prvi put u svojoj istoriji snimio seriju na nekom jeziku koji nije engleski. Serija je snimljena u koprodukciji sa RAI, a prve dve epizode doživele su premijeru na nedavno održanom filmskom festivalu u Veneciji. Oni koji nisu imali sreću da premijeru pogledaju u Veneciji moraće da se strpe do novembra kada nas serija očekuje na malim ekranima. Do tada pogledajte trejler.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: