Zašto su društvene igre dobre za decu

Društvene igre odolevaju pritisku modernog vremena i novim tehnologijama. Iako se čini da deca danas najradije vreme provode pred ekranima, nema deteta koje neće uživati u kvalitetnom porodičnom vremenu igrajući tradicionalne društvene igre. Osim zabave, one donose i brojne prednosti za sve uzraste.

PRUŽAJU MOGUĆNOST ZA RANO UČENJE

Mala deca mogu igrati jednostavne igre prilagođene uzrastu uz koje uče boje, oblike, brojeve i razvijaju motoriku. Igre sa kartama koje imaju šarene simbole su dobar način da dete nauči nove pojmove, karakteristike i veze između njih. Uz društvene igre deca razvijaju i početne matematičke veštine.

RAZVIJAJU DRUŠTVENE VEŠTINE

U vreme kada deca sve više vremena provode sama, usresređena na uređaje, društvene igre su odličan način za druženje i razvijanje socijalnih veština. Ovaj tip igre idealan je za stidljivu decu, koja se na taj način i ne primećujući oslobađaju stidljivosti i treme. Kroz društvene igre razvija se i empatija, kroz pobede i poraze deca uče da razumeju druge i da reaguju pravilno. Kada odrastu, većina dece će se sećati večeri zajedničkih igara sa roditeljima, smeha i zabave i neprocenjivog vremena provedenog sa porodicom.

POBOLJŠAVAJU FOKUS

Društvene igre uče decu i strpljenju i pravilima jer svako mora da sačeka svoj red. Ovo je posebno važno u današnjem svetu koji je prepun digitalnih sadržaja koji remete pažnju.

JAČAJU SAMOPOUZDANJE

Kada pobeđuju, deca jačaju samopouzdanje, ali kada gube uče da prihvataju poraz.

RAZVIJAJU MOZAK

Dokazano je da igranje društvenih igara podstiče razvoj mozga, pre svega čeonog režnja. Čeoni režanj je najveći od 4 glavna moždana režnja i centar je za emocionalnu kontrolu, sposobnost planiranja, organizacije i odlučivanja. Deca koja se igraju razvijaju snažniji osećaj kreativnosti i radoznalosti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: