Počela je manifestacija “Muzeji za 10”

Manifestacija “Muzeji za 10” ove godine održaće se od 9. do 15. novembra, a u toku ovog besplatnog sedmodnevnog događaja organizatori najavljuju mnoga iznenađenja.

Bilo je planirano da se ova manifestacija održi u maju, ali je zbog potpunog zatvaranja ustanova ovog tipa odložena za novembar. Ideja je da umreženi muzeji obeleže Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja (koja će biti održana u subotu 14. novembra) i Nacionalnu nedelju muzeja u preko 40 gradova širom Srbije.

Posetioci će u okviru ovog događaja imati priliku da prošetaju kroz neke od najvećih muzeja u okviru teme “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija”, što je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja.

Neke od ustanova učesnica u Beogradu su Muzej Ive Andrića, Narodni muzej, Muzej primenjene umetnosti, Galerija nauke i tehnike u SANU, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej FK “Crvena Zvezda”, Muzej Grada Beograda, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Galerija “Haos” – Fondacija za crtež, Muzej Jugoslavije.

Pored izložbi, posetioci će biti u prilici da uživaju u brojnim dodatnim programima, radionicama za decu i odrasle, autorskim stručnim predavanjima, projekcijama filmova, predstavama, performansima, promocijama knjiga, koncerata, emitovanju dokumentaraca i ostalim sadržajima.

Pokrenut je i nagradni konkurs pod nazivom “Predstavi svoj muzej”, kojim je publika pozvana da u formi kratkog videa ispriča priču o svom omiljenom muzeju. Klipovi će biti predstavljeni na društvemim mrežama, a najkreativniji biće i nagrađeni.

Program u Beogradu možete pogledati na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: