Dan zaljubljenih u Vrnjačkoj Banji

Jedan od naših predloga za proslavu Dana zaljubljenih je putovanje sa voljenom osobom, a najromantičnije mesto u Srbiji na kome možete provesti ovaj datum je Vrnjačka Banja. Ovo najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji, koje se naziva i kraljicom banja, osim mineralnih izvora, parkova i rekreacije, turiste privlači i manifestacijom “Najduži poljubac”, koja se svake godine tradicionalno organizuje povodom Dana zaljubljenih.

Svake godine u Vrnjačkoj banji 14. februara okuplja se veliki broj parova kako bi na Mostu ljubavi učestvovali u ovom zanimljivom takmičenju i pokušali da osvoje nagradu. Takmičenje se održava u 12 časova, a nagrade očekuju par čiji poljubac bude najduži, ali i najatraktivniji i najstariji par. Par čiji poljubac bude bio najduži osvojiće vikend za dve osobe sa korišćenjem velnesa u hotelu Fontana.

U prethodnih deset godina, više od sto parova je učestvovalo na takmičenju, a rekord drži poljubac koji je trajao čak 101 minut. Svi zainteresovani mogu se prijaviti na broj telefona 036 611 105  ili na fejsbuk stranici Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Takmičenje za najduži poljubac održava se na Mostu ljubavi, jednom od simbola banje, koji krije priču o velikoj nesrećnoj ljubavi. Pred početak Prvog svetskog rata, zavoleli su se i jedno drugom obećali učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Ali došao je rat sa svim svojim užasima, Relja odlazi u Grčku na ratište, zaljubljuje se u prelepu Grkinju i raskida veridbu sa Nadom. Od prevelike tuge Nada umire mlada i nesrećna. Devojke potresene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragih i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje, a ključeve simbolično bacaju u reku. Ova nesrećna ljubav bila bi zaboravljena da Desanka Maksimovic u jednoj od mnogih poseta Vrnjačkoj Banji nije saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njom napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama: Molitva za ljubav. Tradicija “vezivanja” ljubavi održala se i danas, pa ćete na Mostu ljubavi videti mnogobrojne katance koji parovi zaključavaju.

Uz ovu manifestaciju, romantične dane u Vrnjačkoj Banji možete provesti u vožnji fijakerom kroz Vrnjački park među stablima lipa, obiđite Japanski vrt, posetite neku od mnogobrojnih crkvi i manastira u ovom kraju, planinu Goč, neku od župskih vinarija ili uživajte sa voljenom osobom u nekom od mnogobrojnih velnes i spa centara koje nudi ova banja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: