62.”Grožđebal”: Dani berbe grožđa u Vršcu

Svakog trećeg vikenda u septembru, već godinama unazad, održava se tradicionalna manifestacija “Dani berbe grožđa” u Vršcu, a organizator je Turistička organizacija Vršac.

Vrščani popularno ovu manifestaciju zovu još i “Grožđebal”. “Grožđebal” je najveća, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine, a ove godine biće održana od 19. do 22. septembra. Bogat, kvalitetan i raznovrstan program zadovoljiće svačiji ukus.

Posetioci će imati priliku da uživaju u koncertima, izložbama grožđa i vina, dečijem maskenbalu, izboru za lepoticu “Berbe”, kao i karnevalskoj povorci. Najmlađe će zasigurno obradovati luna parkovi, dok je za odrasle organizovan “Put vina” na kom će imati priliku sa obiđu vinske podrume i degustiraju najukusnija vršačka vina.

Zaštitna ličnost “Berbe” je Vinko Lozić, lik iz dela poznatog srpskog pisca Jovana Sterije Popovića. Vinko je prva ličnost i komandant trodnevne parade i svečanosti. Na svečanom otvaranju gradonačelnik mu predaje ključeve grada, koje vraća na svečanom zatvaranju.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: