Ideje za uređenje terase

Čini se da će mnogi od nas ovo leto provesti u gradu. Zbog mera socijalne distance kako bismo se zaštitili od epidemije, gradska kupališta i omiljene lokale sve češće menjamo za privatne prostore u kojima možemo da uživamo bez straha od zaraze. Zbog toga će nam, kao i u prethodnim mesecima, omiljena mesta postati naše terase.

Tokom proleća, pravi srećnici bili su oni koji su u lepom vremenu mogli da uživaju u svojim dvorištima. Ipak, većina stanovnika gradova živi u stanovima, pa su oaze mira i uživanja, više nego ikada, postale terase. Na balkonima možemo popiti prvu jutarnju kafu okupani suncem, vežbati, čitati knjigu posle posla, ručati, provoditi tople letnje večeri u odabranom društvu, ispijati koktele, igrati društvene igre, pa čak i raditi.

Kako biste uživali na svojoj terasi, važno je da je uredite. Za to vam nisu potrebna velika ulaganja, već malo volje, vremena i kreativnosti. Neretko nam terase služe za ostavu i tokom većeg dela godine ostaju zapuštene. Da biste se osećali prijatno u ovom prostoru, morate ga prilagoditi svojim potrebama i ukusu.

Pre svega, krenite od čišćenja. Sklonite sve nepotrebne stvari sa svog balkona, odvojite jedan vikend za čišćenje i videćete kako ćete se već nakon toga bolje osećati u ovom prostoru.

Terase su često male, zbog čega je važno osmisliti kako ih učiniti funkcionalnim za svoje potrebe. Izaberite nameštaj koji odgovara veličini vaše terase. Idealan nameštaj za ove prostore su garniture od ratana. Prirodni materijali pomoći će vam da napravite svoju mirnu oazu punu topline i šarma, a u foteljama od ratana uživaćete i u udobnosti. Ukoliko nemate dovoljno prostora, možete izabrati drvene stolice i stočić na rasklapanje. Veoma popularan zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti, a istovremeno estetike i praktičnosti je nameštaj od paleta. Možete napraviti dvosed koji ćete pomoću ukrasnih jastuka dodatno dekorisati i učiniti udobnijim. Od ovog materijala takođe možete napraviti i stočić, kao i policu. U ponudi se može naći veliki broj ljuljaški i ležaljki za terasu na kojima se možete sunčati i odmarati.

Za opremanje terase može poslužiti i stari nameštaj koji možete ofarbati i dati mu sasvim novi izgled. Za sedenje vam mogu poslužiti i taburei, ukrasni jastuci ili jorgan. Umesto stočića možete koristiti i merdevine, a kako biste što bolje iskoristili prostor najbolje je da napravite nameštaj po meri.

Neizostavni deo svakog balkona koji će ga dodatno oplemeniti je cveće. Saksijske biljke doprineće osećaju da ste se iz gradske gužve preselili u prirodu, a mogu imati i praktičnu primenu i pružiti vam privatnost zaklanjajući vas od suseda. Ukoliko nemate dovoljno prostora za saksije, možete ih okačiti i na zid.

Ako vam se terasa nalazi na južnoj strani, biće vam potrebna i zaštita od sunca. Možete postaviti suncobran ili napraviti jednostavnu tendu od platna ili trske koja će vam obezbediti hladovinu.

Rasveta je veoma važna za svaki prostor, pa tako i za terasu. Ukoliko zidove ili ogradu ukrasite lampicama, stvorićete romantičnu atmosferu u toplim letnjim večerima. Samo vodite računa da se radi o lampicama koje su pogodne za korišćenje na otvorenom. Takođe, veoma pristupačni, a upečatljivi, su papirni lampioni.

Da biste oplemenili bilo koji prostor, pa tako i terasu, potrebni su vam detalji. Za to vam mogu poslužiti stare kantice, kutije, tegle, korpe, drvene gajbe, fenjeri i svećnjaci, a za dodatnu toplinu prostoru na pod možete staviti prostirku. Ne bojite se da svoju terasu ispunite bojama i dezenima jer će vam na ovaj način ona postati još veselije i prijatnije mesto.

Među fotografijama u nastavku potražite inspiraciju kako da uredite svoju terasu i uživate u njoj svakoga dana.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: