Kako naučiti decu da peru zube

Jedna od mnogobrojnih briga mladih roditelja je kada i kako da počnu bebi da peru zube. Više od 40 posto dece predškolskog uzrasta ima karijes, tako da je ovo prema nekim istraživanjima najčešće oboljenje koje imaju današnja deca. Uloga roditelja je da deci stvore naviku i nauče ih kako da pravilno i redovno peru zube.

Sa higijenom usta kod bebe treba početi i pre nicanja prvih zuba prebrisavanjem desni sa komadićem sterilne gaze obmotanog oko kažiprsta i navlaženog vodom. Kada niknu prvi mlečni zubići, što se obično dešava oko šestog meseca, vreme je i za pranje. Izaberite malu mekanu četkicu za bebe. Do prve godine, zubići se peru jednom dnevno bez paste za zube, a nakon prve godine, tj. kada beba nauči da pljuje tečnost, počinje se i sa korišćenjem male količine blage dečije paste. Ona nije štetna ni ukoliko je dete proguta.

Oko prvog rođendana se preporučuje i prva poseta zubaru kako bi se dete upoznalo sa ovim pregledom i steklo naviku odlaska kod zubara, čega se mnoga deca plaše. Kao i kada su druge stvari u pitanju, kod dece je važno uspostaviti rutinu brige o zubima. Zato je važno da se zubi peru svake večeri pre odlaska na spavanje, bez izuzetka, a vremenom, kako deca počinju da jedu složeniju i šećerima bogatiju hranu, zubiće treba pratiti dva puta dnevno, uvek u isto vreme.

Kako biste pomogli detetu da stekne ovu naviku, možete prati zube zajedno. Deca vole da oponašaju roditelje, pa će im samim tim biti zabavno da rade isto što i vi. Možete učiti da perete zube igrajući se sa omiljenom igračkom, kojoj ćete takođe prati zube ili čitanjem i pričanjem priča na ovu temu. Pretvorite ovu obavezu u zabavu tako što ćete prati zube uz pesmicu. U ponudi je veliki izbor četkica različitih oblika i boja, kao i onih sa likovima iz crtaća koje vaše dete voli, što će takođe sam proces učiniti lakšim i zabavnijim. Dajte mališanu četkicu da sam vežba pranje zubića kroz igru, ali nakon toga mu ipak operite zube na pravilan način.

Vremenom, vaše dete će postati samostalnije, pa će tako i pranje zuba moći da obavlja samo. Ipak, budite prisutni i kontrolišite ovaj postupak kako biste bili sigurni da je temeljno opralo zube. Povremeno podsetite dete na koji način se pravilno peru zubi i ne zaboravite da je za to potrebno minimum dva minuta. Vreme možete meriti štopericom ili uz omiljenu pesmicu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: