Zasavica – pitomi safari u Mačvi

Na samo sat vremena vožnje iz Beograda, nedaleko od Sremske Mitrovice, nalazi se Specijalni rezervat prirode Zasavica, raj u prirodi koji će učiniti da odlutate daleko od svih problema, briga, gužve, stresa i provedete dan u prelepom pejzažu okruženi umiljatim domaćim životinjama.

Na reci Zasavici i njenoj pritoci Bataru, koje teku u dužini od 33 km, nalaze se bogata flora i fauna sa prirodnim retkostima i ugroženim vrstama koju čini preko 600 biljnih vrsta, 180 vrsta ptica, ali i veliki broj drugih rečnih i kopnenih životinja.

Živopisna smena šuma, vlažnih livada, širokih obala i same vode, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, tradicionalan način života na reci oslikan kroz folklor i svakodnevni život, istorijsko nasledje koje seže u pradavna vremena, pruža neponovljiv doživljaj.

Centralno turističko mesto rezervata je Vizitorski centar. Sa drvene građevine sa tornjem visine 18 m pruža se pogled ka pašnjaku od 300 hektara i najširem i najlepšem delu toka Zasavice.

Krenite u šetnju pašnjakom i uživajte u nestvarnom prizoru netaknute prirode u društvu mnogobrojnih domaćih životinja. Dok šetate ovim pitomim safarijem oko vas će se smenjivati stada krava i svinja, krda konja, a pitomi magarci verovatno će vas pratiti u želji da se pomazite sa njima.

Ukoliko vam je potreban odmor, rekreacija, želite da pecate ili plovite, provedete dan sa porodicom i prijateljima igrajući sportske ili društvene igre ili samo želite da ležite na travi čitajući omiljenu knjigu, sve to možete pronaći u Zasavici.

Iznajmite čamac, uživajte u pogledu na lokvanje, ili krenite u obilazak turističkim brodom “Umbra” i poslušajte predavanje o bogatsvu kojim ovaj rezervat prirode raspolaže. U “Bircuzu kod Dabra” možete pojesti gulaš i popiti domaći sok od jabuke ili aronije, a ukoliko shvatite da ne želite da se vratite u realnost, možete iznajmiti i jedan od apartmana koji se nalaze u okviru rezervata.

Ukoliko poželite da sa sobom ponesete ukuse Zasavice, možete kupiti neki od autentičnih proizvoda. Još jedno bogatstvo i obeležje Zasavice je da je to najveća farma muznih magaraca u Jugoistočnoj Evropi. Od mleka magaraca kojih u ovom rezervatu prirode ima oko 120, prave se kreme za lice, sapuni i čuveni magareći sir za čiji kilogram je potrebno čak 25 litara mleka.  Za jedan kilogram ovog specijaliteta  potrebno je izdvojiti i do 1000 evra, a nalazi se na jelovniku najekskluzivnijih restorana sveta. Osim proizvoda od magarećeg mleka, u ponudi su i mast, slanina, kobasice i drugi proizvodi od mangulice.

Ako tražite savršeno mesto na kome ćete vikend provesti na kvalitetan način, uživati u prelepoj prirodi i upoznati mališane sa domaćim životinjama, Zasavica će vam pružiti upravo to. Često nije potrebno otputovati u daleke krajeve u potrazi za odmorom i avanturom, već i u našoj zemlji možemo pronaći prelepa mesta, poput ovog prirodnog rezervata.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: