Tehnike šaranja instagramičnih uskršnjih jaja

Bliži se Vaskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja Isusov povratak u život, odnosno vaskrsenje. Ovo su dani koje provodimo sa porodicom i prijateljima u miru, poštujući običaje i tradiciju.

Ako do sada niste počeli sa pripremama za svečanu uskršnju trpezu, sigurni smo da već razmišljate kako ćete je dekorisati, ali i o idejama za farbanje i ukrašavanje jaja, koja su simbol ovog praznika.

S obzirom da nije još puno vremena ostalo do Velikog petka, dana kada domaćice sa svojom decom ukrašavaju jaja, mi smo vam pripremili nekoliko zanimljivih i modernih ideja kako da ofarbate instagramična jaja.

Pre nego što počnemo sa ovim tehnikama neophodno je da izbelimo jaja.

Izbeljivanje jaja

Osnov svake tehnike o kojoj ćemo vam danas pisati jeste izbeljivanje jaja pre farbanja. Da bi jaja bila što belja nakon tretmana, neophodno je da birate ona koja su svetla i bez flekica.

U šerpu stavite 3 decilitra sirćeta i isto toliko vode, poređate koliko može da stane jaja u nju i stavite na šporet da se kuvaju 10-ak minuta. Sve vreme kuvanja skidajte penu koja će se pojaviti, ali i lagano okrećite jaja kako bi vam žumance bilo na sredini. Kada su jaja skuvana, stavite ih pod mlaz vode, potom vodu procedite i ostavite da se ohlade.

Nakon što se ohlade, uzmite sunđer i lagano skidajte boju sa jaja, ali budite pažljivi jer je sirće istanjilo ljusku, pa vam lako mogu pući.

Pastelna jaja

Pastelna jaja su veoma popularna i instagramična, pa mnogi od nas žele baš takva. Da vas obradujemo, ovo je veoma jednostavna tehnika, ma koliko izgledala komplikovano.

Za farbanje ovakvih jaja koristi se samo jedna kesica boje, koja se rastvori u više vode nego što piše na ambalaži. Potrebno je da voda bude vrela i da u nju dodamo kašiku sirćeta. Prethodno skuvana jaja kašikom potapamo u vodu i zadržimo veoma kratko, oko pola minuta, zavisno od boja i jaja, to ostaje na vama da procenite. Što kraće zadržite, boja će biti pastelnija.

Savet: u vodi jaja izgledaju svetlije, a prilikom sušenja postaju tamnija, tako da i treba da ih izvadite kada izgledaju prilično svetla.

Dekupaž tehnika

Ovo je veoma jednostavna i praktična tehnika koja vam neće oduzeti puno vremena.

Potrebne su vam salvete sa različitim motivima (veoma lepo na jajima izgledaju motivi cveća i leptira, ali vi naravno možete stavljati šta vam se svidi), makazice da isečete motive, jedno umućeno belance, četka ili parčence sunđera, koji će vam pomoći da premažete isečeni motiv belancem.

Savet: Koristi se samo prvi sloj salvete na kojoj se nalazi motiv.

Intenzivno crvena jaja

Crvena boja, kao i crvena jaja jedan su od najvažnijih simbola Uskrsa. Ova boja je veoma bitna jer simboliše boju Hristove krvi, zato želimo da naša jaja budu intenzivno crvena. Da bismo to postigli možemo se poslužiti veoma prostim trikom. Potrebna su vam naravno prethodno izbeljena jaja i nekoliko kesica crvene boje.

Gliter tehnika

Ako želite da vaša jaja budu “šljokičasta” i elegantna, opredelite se za gliter tehniku. Glitere možete kupiti gotovo na svakom mestu gde se prodaju oprema i boje za ukrašavanje jaja, bilo da su to prodavnice, pijaca ili zdrava hrana. Poželjno je da ih koristite na prethodno ofarbanim jajima u različitim bojama, jer će šljokice biti efektnije.

Gliteri nisu komplikovani za upotrebu, a ako koristite tečne glitere, potrebne su vam rukavice, kako ne biste uprljali ruke. Stavite rukavice na ruke i istisnete gliter na jaje, a potom jaje okrećete po rukama dok se ravnomerno ne rasporede šljokice. Možete dodati više glitera na jaje kako bi ono bilo bogato šljokicama. Ako koristite glitere u prahu, potrebno je da namažete jaje belancem i uvaljate ih u prah. Možete koristiti providni lak za nokte tako što ćete iscrtati motiv, posuti šljokice po njemu i pustiti da se osuši.

Čipkasta jaja

Za ovu tehniku vam je potrebna čipka, malo lepka i mnogo mašte.

Čipku obmotajte oko jajeta i sa vrlo malo lepka ili laka za nokte je zalepite onako kako ste zamislili. Budite kretaivni, a na vama je da izaberete da li ćete je stavljati na ofarbana ili izbeljena jaja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: