Saveti za održavanje nakita

Gotovo da nema žene koja ne voli nakit. On daje pečat svakoj našoj kombinaciji, ukrašava naše telo i predstavlja najslađe dragocenosti i uspomene koje čuvamo u svojim toaletnim stočićima. Kako je nakit stalno u kontaktu sa našom kožom, kozmetičkim preparatima koje koristimo i razčičitim spoljašnjim uticajima, on upija masnoću, kamenac iz vode i vremenom gubi sjaj i dolazi do njegovog prljanja. Kako bi vaš nakit ostao kao nov i trajao dugo, neophodno je da o njemu adekvatno vodite računa i redovno ga čistite.

Pre svega, važno je kako čuvate svoj nakit. Da biste izbegli njegovo grebanje, kao i to da vam se umrse lančići, sve komade držite odvojeno, najbolje u njihovim originalnim pakovanjima.

Kada je u pitanju čišćenje nakita, pre svega nikada to ne radite u lavabou kako ne biste rizikovali da vaš omiljeni komad završi u slivniku, već koristite činijicu sa vodom.

Zlatni nakit možete očistiti u činijici tople vode u koju ste prethodno dodali nekoliko kapi blagog deterdženta za pranje sudova i dobro razmutili. Ubacite nakit od zlata i ostavite ga da odstoji u mešavini oko 15 minuta. Protrljajte nakit u vodi prstima, a zatim izvadite, osušite i uglancajte krpicom od mikrofibera ili magičnom krpom. Čišćenje zlatnog nakita se razlikuje ako na nakitu ima elemenata od bisera ili drugog kamenja, te delove nemojte ovako čistiti, jer drugi elementi mogu biti osetljivi na vodu. Ako su delovi lepljeni, lepak može oslabiti u toplijoj vodi.

Ukoliko je vaš nakit od belog zlata požuteo, ne pokušavajte da skinete požutelu boju jer se ne radi o prljavštini. Belo zlato je napravljeno od žutog, ali je u leguru dodat nikl ili paladijum kako bi nakit promenio boju i bio čvršći, i obložen je slojem rodijuma koji mu daje dodatni beličasti sjaj. Taj rodijum se od nošenja može izlizati, pa je za čišćenje belog zlata najbolje da ga odnesete u zlataru, da se taj premaz obnovi. Na belom zlatu tragovi nošenja su vidljiviji i trebalo bi da ga pažljivije koristite. Nakit od belog zlata trebalo bi skidati dok obaljate kućne poslove ili se kupate.

Nakit od srebra često se zaprlja zbog pojave oksidacije, koja čini da nakit potamni. Nemoguće je izbeći ovaj proces, ali možete duže očuvati sjaj svog nakita ukoliko ga budete redovno održavali. Srebro se čisti takozvanom krpicom za srebro, koja se kupuje u juvelirnicama, međutim, postoje i sredstva koja sigurno imate u kući. Potamneli srebrni nakit možete očistiti limunom ili ga potopite u vodu koju ste dodali sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 15 minuta. Čvrsto istrljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom ili komadićem vate.

Drago kamenjevarira u svojoj čvrstoći i otpornostosti i zato se čišćenje dragog kamena razlikuje od jedne do druge vrste. Za najtvrđe kamenje poput dijamanata, smaragda, rubina i safira dovoljna je topla voda i sapunica, a zatim sušenje i glancanje krpicom. Ovako možete očistiti i ametist, samo se postarajte da voda nije pretopla. Kada čistite čvrsto drago kamenje, bezbedno je koristiti i vrlo meku, staru četkicu za zube, naročito ako je ugrađeno više kamenčića pa treba ukloniti prljavštinu u prostoru između njih.

Biseri su izuzetno nežni i lako se grebu, zbog čega o njima posebno morate voditi računa. Biseri su poslednja stvar koja se stavlja uz odevnu kombinaciju i prva koja se skida kada se vratite kući. Ne stavljajte parfeme nakon što stavite bisernu ogrlicu, a ne bi trebalo ni da mažete teške kreme i neposredno nakon toga stavljate nakit od bisera. Biseri se čuvaju položeni, dalje od metalnog nakita. Nakon nošenja ih prebrišite suvom, mekom krpicom kako biste uklonili masti i nečistoće. Ukoliko su na biserima vidljive fleke, možete ih čistiti vlažnom krpicom, nikako natopljenom, i ostavite ih da se dobro osuše pre odlaganja. S vremena na vreme ih odnesite na profesionalno čišćenje – ako ih često nosite, jednom godišnje je optimalno. Bisere treba hidrirati, i prija im malo vlage (ali ne i kvašenje) zbog čega se savetuje da ih nosite često.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: