HBO mini-serija “Černobilj” zrači intrigom

Posle samo jedne epizode, na sajtu filmske internet baze podataka IMDb petodelna HBO mini-serija “Černobilj” dobila je ocenu od 9,4 a sada, nakon još dve emitovane epizode, serija ima prosečnu ocenu od 9,7 pokorivši nedavno završenu “Igru prestola”.

Iako se “Černobilj” bavi nesrećom iz 1986. godine u istoimenoj nuklearnoj elektrani nedaleko od Kijeva u tadašnjem SSSR-u, kada je došlo do ekplozije koja je izazvala širenje radioaktivnih čestica širom Ukrajine, Belorusije, Rusije, kao i Skandinavije i Zapadne Evrope, ovo nije samo serija o najgoroj katastrofi koju je izazvao čovek, već i o hrabrim ljudima koji su bili spremni na najveću žrtvu da bi spasili evropski kontinent od nezamislivog uništenja.

Od samog početka, serija intrigira gledaoce šokantnom istinitom pričom i zaprepašćuje autentičnošću do te mere da na trenutke deluje da i gledaocima preti zračenje radioaktivnim česticama. Koprodukcija HBO i Skaja uspela je da dočara duh vremena u kojem je sovjetski sistem ograničavao istinu, a briljantna glumačka ekipa, u kojoj su i Emili Votson i Stelan Skarsgard, približili su nam likove od kojih je zavisio dalji tok istorije.

“Bavimo se nečim što se nikada ranije nije desilo na ovoj planeti”, reči su sovjetskog naučnika Valerija Legasova, koga tumači britanski glumac Džared Haris, u pokušaju da dokuči misteriozne razloge za černobiljsku havariju, a publika prati tok priče deleći frustracije Legasova u vezi sa ludilom sistema koji teži ka tajnovitosti i lažima. Upoznajemo se i sa žrtvama sistema i same nesreće, od radnika u nuklearki i vatrogasaca koji su u noći nesreće pozvani da gase “požar” koji nije bio požar, do porodica koji su živeli u okolini nuklearne elektrane “Černobilj”.

Iako trejler serije podseća više na reklamu za horor film, linearni narativ i realističan pristup priči čine da se osećate zarobljenim u noćnoj mori, a u doživljaju vas neće omesti ni činjenica da glumci ne govore na ruskom, već na engleskom. Milioni gledalaca širom sveta preporučuju film na društvenim mrežama i željno iščekuju nastavak mini-serije. Preostale dve epizode emitovaće se na kanalu HBO u utorak, 28. maja u 21 čas i u utorak, 4. juna u 21 čas.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: