Višenamenske blagodeti ulja od lavande

Gotovo da ne postoji dom u kom se ne može naći lavanda. Osim što odbija moljce i donosi miris nostalgije, ova izuzetno korisna biljka ima široku primenu i drevni je lek.

Najćešći oblik primene lavande je njeno eterično ulje koje se dobija od izuzetno mirisnog cveta ove biljke, a tradicionalno se koristi za pravljenje parfema, kao i u aromaterapiji.

Ulje od lavande umiruje, otklanja bol, nervozu, napetost, anksioznost, olakšava san, neguje kožu i kosu, a deluje i kao prirodni repelent. Ovo ulje je vrlo blago i mogu ga koristiti svi, i deca i trudnice, ali i osobe sa različitim alergijama. Otkrivamo kako sve možete koristiti ovo lekovito ulje.

Umirujuće dejstvo – Esencijalno ulje od lavande ima umirujući miris što ga čini odličnim za anksioznost i neraspoloženje. Pored opuštanja i relaksacije organizma, odlično je kod problema sa migrenama, glavoboljama, depresijom, nervnom tenzijom i emocionalnim stresom. Takođe, često se koristi u masažama.

Nesanica Lavanda se preporučuje kao alternativni oblik za terapiju nesanice, s obzirom da deluje na nervni sistem. Ulje se može nakapati na jastuk, što će dodatno umiriti organizam, ili se neposredno pred spavanje može inhalirati par kapi.

Otklanja bolove – Ulje od lavande pomaže kod bolova kao što su mišićni grčevi, reuma, lumbago, artritis, menstrualni bolovi, eliminiše bolove i ukočenost i podstiče cirkulaciju. Masaža ovim uljem otklanja bol u mišićima i kostima.

Nega kože – Ovo ulje se koristi za tretiranje problema kao što su psorijaza, ekcemi, upale kože i akne. Lavanda je odlična u tretiranju suve, dehidrirane kože, sklone borama. Možete dodati nekoliko kapi ovog ulja u svoju dnevnu ili noćnu kremu. Preporučuje se za negu kože koja je bila izložena suncu, kao i za negu opekotina od sunca. Regeneriše kožu posle ujeda ili rana. Pomaže kod herpesa i crvenila, a nanošenjem na teme pomoći će kod peruti, opadanja kose, suve kože glave, jačanja korena kose i ubrzavanja njenog rast. Takođe, može se koristiti kao prirodni dezodorans.

Repelent – Lavanda je od davnina poznata kao odličan prirodni repelent koji odbija insekte, sprečava njihove ubode i ugrize. Ulje lavande se može naneti direktno na kožu, kao i na ključna mesta poput okvira prozora, balkonskih vrata i zavesa.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: